Un viatge en el temps i en l'espai: Tempus Itinerantur S.A.

desembre de 2018 Esc.Fam.Agr.Campjoliu
0 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge cooperatiu
1 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Ensenyar Geografia i Història ens pot fer viatjar. Estem molt acostumats a fer-ho en l'espai però amb aquesta proposta didàctica volem fer viatjar els alumnes en l'espai i en el temps. Proposem als alumnes un joc de rol en el qual passaran a ser investigadors de l'empresa Tempus Itinerantur S.A. on hauràn de dissenyar packs de viatges en l'espai i, sobretot, en el temps. Una campament de caçadors-recol·lectors, la construcció d'Abu Simbel, un discurs de Pèricles o Juli Cèsar al Rubicó... Tot és possible!

Objectius

 • Desenvolupar l'interès per la història i la geografia.
 • Conèixer noves eines digitals.
 • Guanyar seguretat en el paquet d'ofimàtica del G Suite.
 • Fomentar el treball en equip.
 • Posar l'alumne al centre del procés d'aprenentatge.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. 1. Motivar. (Una sessió) En la primera part hem de motivar els alumnes en el projecte de Tempus Itinerantur S.A. Aquest procés de motivació es pot fer projectant el sites de l'empresa fictícia i explicant a la classe que hem d'organitzar un viatge. Hi ha un PDF adjunt que podeu fer servir d'exemple alhora de fer el guió del tema.
 2. 2. Investigar. (1-2 sessions) Una vegada els hem motivat i explicat com funcionarà el projecte els facilitem eines per a la investigació. El propi llibre de la matèria pot ser una font d'informació més que suficient reforçat amb l'accés a dispositius mòbils per concretar punts geogràfics o buscar vídeos a internet.
 3. 3. Concretar. (1-2 sessions) En aquest punt la informació trobada ha d'agafar forma concreta. Els alumnes tenen el guió facilitat pel docent sobre els punts que han d'exposar. L'objectiu és que els alumnes, en grups reduïts de 2-3, elaborin una presentació pels companys en la qual demostrin haver adquirit els coneixements. En aquest punt els alumnes preparen els materials per a la seva exposició (tríptics, pòsters, presentacions, vídeos, pàgines web...).
 4. 4. Presentar. (1 sessió) Els alumnes, en grup exposaran les seves propostes de viatge espaciotemporal. Aquest punt es farà simultani a l'avaluació. Mentre els alumnes exposen els companys els avaluaran amb un rúbrica. Pot ser un rúbrica presentada en paper ho es pot utilitzar l'eina de Corubrics.
 5. 5. Avaluació. (1 sessió al mateix temps que la de presentació). Mentre els companys van exposant els altres els aniran avaluant. S'ha presentat la rúbrica amb la qual seran avaluats (podeu trobar un google formulari d'exemple a l'apartat de Media). El fet que hagin d'avaluar els companys fa que estiguin més atents a les explicacions.
 6. 6. Conclusió. (1 sessió) El docent ha de dedicar una sessió o menys a concloure el projecte. És important que els alumnes siguin conscients que han après. Ha de fer un resum dels continguts i de les eines que han treballat i que han buscat noves maneres d'utilitzar.

Observacions

Tempus Itinerantur S.A. és una excusa per treballar la història i la geografia de manera pràctica. A pràcticament tothom li agrada viatjar i per això va sorgir la idea de treballar els continguts de socials com si poguéssim viatjar a qualsevol lloc en l'espai i en el temps. El cas presentat i el material ofert està pensat en la Prehistòria, però és fàcilment adaptable a qualsevol altre etapa. L'ús de les eines digitals dels alumnes està poc delimitada però depenen de les eines amb les quals hagin treballat es pot acotar més. Al final del projecte es pot atorgar als millors treballs, o fins i tot a nivell de curs, un diploma que els certifiqui com a investigadors espaciotemporals i aquests diplomes poden anar augmentant de nivell a mesura que avanci el temari. Molta sort amb aquest viatge!

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari