Tac i prehistòria dos conceptes llunyans.

novembre de 2018 Escola Àngel Serafí i Casanovas
0 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Mitjançant les noves tecnologies treballem el projecte de la prehistòria a P-5, aprofitant els talents de les famílies i dels nostres alumnes. El nostre repte és crear un conte animat i musicat on els propis protagonistes són els alumnes, adaptant un conte portat per un nen a l'aula. Experiència TAC 100%!!!!

Objectius

  • • Crear un dinosaure en 3D amb diferents tècniques plàstiques. Conèixer les possibilitats del treball amb realitat augmentada. • Tractament imatge: velocitat diferent a la realitat. Evidenciar i experimentar una edició de vídeo. Realitzar els dibuixos que cobraran vida a la pel•lícula. • Utilitzar el material imprès per a la realització d'un conte animat • Enregistrar una cançó i evidenciar com enregistren els músics

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. Es decideix crear un dinosaure gegant, i en ser una tasca de llarga durada , vam acordar enregistrar amb vídeo totes les estones que hi dedicàvem. D'aquesta manera vam poder fer un tractament de vídeo. (Visionar les imatges i posar-les en velocitats diferents). Vam deixar la càmera en diversos llocs i eren els mateixos nens els encarregats d'anar donant l'ordre d'engegar i apagar. El resultat final va ser que, gràcies a les noves tecnologies, podem visionar en uns minuts la feina de molts i molts dies. Al cap d'uns dies vam poder publicar al blog de l'escola el vídeo resultant, perquè els pares poguessin visionar-lo.
  2. L'activitat consisteix en visionar en 3D uns animals que ja no podem veure en realitat. Gràcies a les noves tecnologies, mitjançant una aplicació al telèfon de la mestra (l'escola no disposa de tabletes ni telèfons mòbils) podem llegir un codi que ens permet visionar i interactuar amb els dinosaures. Podem veure'ls i fins i tot escoltar-los, posar-nos algun d'ells a la mà... En definitiva, jugar una estona amb aquests animals desapareguts abans de la prehistòria.
  3. Aprofitant una sessió de formació TAC de zona, vam descobrir que en un poble proper els alumnes de l'IES disposen d'una impressora 3D. Ens vam posar en contacte amb el responsable i el vam convidar a fer-nos una master-class, ja que mai havíem vist en funcionament una impressora d'aquesta índole. Vam proposar-li que ens ensenyés com es podia arribar a imprimir un objecte prehistòric, com elements ornamentals , o un dent de sabre en 3D, i que després poguéssim agafar-lo, tocar-lo o bé utilitzar com a disfressa. Així, vam veure el programa que permet passar del dibuix de l'ordinador d'un mamut a l' impressió en 3D i poder jugar amb ell.
  4. Per tal de representar el conte animat necessitàvem eines prehistòriques. Aprofitant materials naturals que trobem pel nostre entorn fem estris i eines. Després de l'explicació de com es fan les eines (cerca a internet i participació activa d'un pare entès en la matèria) per racons es van poder anar creant les diferents eines i estris que va decidir en el mateix grup. A més a més d’aquestes eines també necessitàvem les disfresses. És per això que un altre grup de mares van venir a ajudar-nos a confegir , tallar i cosir el que seria el vestuari per al nostre conte animat. Durant l'activitat els alumnes anaven fent fotos de l'activitat per després publicar-les al blog de l'escola. Posteriorment, es van descarregar les imatges per escollir/eliminar aquelles que fossin més representatives .
  5. Aprofitant les aptituds musicals d’un pare de l’escola, vam convidar-lo a composar una cançó que tingués com a fil conductor la prehistòria. Els nens van aprendre la cançó i gràcies al contacte d’una altra mare, vam tenir la gran oportunitat de poder-la enregistrar en un estudi de gravació. Els alumnes també van poder participar de la gravació cantant amb un micro d’ambient a la classe, i després les seves veus es va poder afegir a l’estudi. Més tard, un dels tècnics va poder visitar-nos a l’aula explicant-nos, de primera mà, com graven les cançons els músics professionals. Aquesta mateixa cançó ens va servir per al nostre conte animat que volíem dur a la pràctica. La visita dels professionals va servir per poder parlar tant de les qualitat del so, com del seu possible tractament, i possibilitats.
  6. Aprofitant que un germà d’un alumne nostre, tenia unes ulleres de realitat augmentada, vam convidar-lo a la classe a ensenyar-nos-les. Ens va explicar el seu funcionament i possibilitats. Més tard vam poder mirar diferents vídeos de dinosaures i cada alumne explicava el que veia en 360 graus.
  7. Amb l'ajut d'un pare de l'escola vam poder realitzar una edició de vídeo amb un tractament professional de les imatges. Primerament, vam fer una sessió de fotos i gravació d'imatges en moviment. El material obtingut ens va servir per donar vida a un conte de la prehistòria, esdevenint així tots i totes protagonistes de la història. El resultat final de l'activitat va ser l'esmentat conte animat. També vam conèixer els FOLISCOPIS i en vam elaborar un que simbolitzava un animalet corrent. Aquest també el vam afegir a la nostra pel.lícula.

Observacions

L'escola disposa de pocs o escassos recursos tecnològics, tot i això s'interessa per ells i cerca la disponibilitat de materials i horaris de famílies o companys/es per poder facilitar-ne l'ús i coneixement per part dels alumnes. Hem d'agrair la col·laboració i participació de totes les persones que han fet possible aquest gran experiència, amb un resultat espectacular que es va poder visionar al cinema del poble.

0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari