Seguim les passes de ... Cervantes.

octubre de 2017 Sant Gervasi
0 Comentaris Experiència participant MLA 2018
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge basat en el joc
Aprenentatge per projectes
3 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Els alumnes de 6è tenen l’encàrrec de representar una obra de teatre sobre l’Edat Moderna. L’obra es representarà a l’auditori de l’Escola davant dels companys de 5è. Per conèixer les característiques, els fets, els personatges d’aquesta època hauran de fer una recerca d'informació mitjançant “La Recerca del Tresor: seguim les passes de ... Cervantes”, un projecte Gamificat.

Objectius

 • Reconèixer l'Edat Moderna com una etapa de la nostra història amb les seves característiques principals. Realitzar recerca d'informació, contrastar, seleccionar i transformar aquesta informació per crear el seu diari de viatge "A la recerca del tresor".
 • Crear eixos cronològics per situar en el temps els reis que van regnar al llarg d’aquesta etapa, així com alguns dels fets més representatius.
 • Utilitzar mapes i escales per representar els viatges dels descobridors. Utilitzar gràfics i taules per analitzar les epidèmies de l’època.
 • Elaborar un guió teatral.
 • Treballar col·laborativament aportant i respectant les idees dels companys. Aprendre a valorar la feina realitzada d’una forma objectiva a partir de rúbriques autoavaluacions i coavaluacions

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Introducció al tema i a la gamificació. Veure el vídeo d'inici (https://osvaldmedina.wixsite.com/larecercadeltresor?wix-vod- video- id=b2e6db22e55a428e9e1d674c7e41fe32&wix-vod- comp-id=comp- j98m2m1a#) i explicar el desafiament, que es convertirà en una recerca del tresor.
 2. Iniciem el projecte fent una posada en comú de quines seran les normes, com es crearan els equips, quines seran les recompenses i les característiques de les missions. Es presenta la web del projecte (veure webWix)
 3. Abans de començar el joc els alumnes tenen un previ on se'ls hi demana: 1. Fer tripulacions de 3 mariners. 2. Posar un nom a la seva tripulació i escollir un logo. Aquest logo ha de ser la imatge d'un vaixell de l'Edat Moderna. 3. Crear un blog que servirà de quadern de bitàcola per publicar les missions que aniran completant. Aquest blog s'ha de personalitzar amb imatges de l’època.
 4. La RECERCA DEL TRESOR comença amb la troballa d’una carta del 1571 escrita per Rodrigo Díaz. A partir de la lectura d’aquesta carta, els alumnes, coneixen un dels tres personatges que guiaran el joc, reben l’encàrrec de preparar l’obra de teatre i inicien la primera recerca d’informació sobre l’època.
 5. LES MISSIONS. Seguint la ruta del viatge de Magallanes i Elcano, els alumnes, hauran d’anar superant diferents missions. Les missions proposen una sèrie de tasques encaminades a conèixer l’Edat Moderna.
 6. Un cop finalitzades les tasques d’una missió, els alumnes, han de publicar la seva feina al blog de l’equip per deixar constància del treball realitzat.
 7. Per accedir a la següent missió han de desxifrar un enigma i trobar el cofre que conté la contrasenya d'accés.
 8. Hauran de completar 7 missions, la penúltima serà la representació de l’obra de teatre.
 9. RANQUING I RECOMPENSES. Cada cop que un equip finalitza una missió anirà pujant de nivell passant de grumet a mariner, artiller, contramestre, pilot, guardamarina, tinent i capità. Aconseguiran punts d’experiència i insígnies.
 10. L'última missió per finalitzar el viatge i arribar al TRESOR consisteix en un joc de "geocaching o gymkhana GPS". És un joc a l'aire lliure que consisteix a amagar i trobar els anomenats "tresors" amb l'ajuda d'un GPS. El tresor és un cofre ple de monedes d'OR!!!

Autors

Judith Gómez

Judith Gómez

Sant Gervasi
Ana Padilla

Ana Padilla

Sant Gervasi

Tecnologies Emprades

iOS,Chrome

Paraules Clau

gamificació
història

Observacions

No disponible...

Referències


3 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari