Rockalins

setembre de 2014 Institut de la Roca del Vallès
0 Comentaris Mobile Learning Awards 2019
Matèria
Música
Temporització
Projecte
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
Classe inversa
Aprenentatge basat en el joc
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Cinquanta bandes de rock en un institut públic. Aquest és el resultat del projecte ideat pel responsable de l'àrea de música de l'INS La Roca i el director de l'Escola Municipal de Música de La Roca del Vallès. A partir de sistemes d'autoaprenentatge basats en la ciència MIR (Music Information Retrieval) els alumnes poden aprendre a tocar un instrument de manera autònoma. A l'aula de música hi ha vint-i-cinc estacions de treball amb un dels quatre instruments reals de la banda de rock: guitarra, baix, bateria i teclat. L'objectiu principal és aprendre a tocar un instrument i, tot seguit, formar una banda.

Objectius

 • Aprendre a tocar un instrument.
 • Formar una banda de rock.
 • Interpretar en públic les cançons assajades.
 • Fer música en comunitat.
 • Alfabetitzar-se tecnològicament.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Explicació del projecte: els alumnes que arriben a 1r d'ESO queden inclosos automàticament en el projecte. Tothom hi participa. Ningú en queda exclòs. El professor de música els explica els objectius: "triareu un instrument, l'aprendreu a tocar i formareu una banda de rock amb els vostres companys de classe".
 2. Exposició dels recursos: el professor mostra l'aula de música i la dotació material (instruments i estacions de treball) i explica els funcionament de les instal·lacions. Els alumnes trien un dels instruments de la banda de rock: guitarra, baix, bateria, teclat i veu. Un cop se'ls assigni un l'hauran de mantenir tot el curs.
 3. Primer contacte: amb l'ajuda dels professors de l'Escola de Música, el professor de música de l'insti divideix la classe en quatre grups i els alumnes s'inicien en la pràctica de l'instrument en les seves estacions de treball individuals. Són estacions formades per un instrument real connectat a una consola de videojocs o un PC mitjançant sistemes MIDI o MIR de manera que el hardware els dóna retorn de la seva execució musical. Uns auriculars eviten que el so generat es dispersi per la classe.
 4. Treball intensiu: durant el primer trimestre de 1r d'ESO, dues hores a la setmana, els alumnes treballen de manera autònoma amb el seu instrument i amb el seus equips. El professor de música supervisa els progressos i dóna pautes de tècnica i d'execució. Els alumnes reben feedback del software gràcies a puntuacions o indicadors de progrés instantanis. El professor en pren nota per l'avaluació.
 5. Primers combos: els alumnes més avantatjats són separats de les seves estacions de treball i agrupats en petits combos per tal d'assajar les primeres rodes d'acords junts. Són un gran reclam pels qui encara treballen sols amb els seus ordinadors i, invariablement, desitgen unir-se als grups que van naixent. L'objectiu del primer trimestre és "desenganxar" tothom de les seves màquines (PC i consoles)
 6. Formació de les bandes: a cada grup classe (22-25 alumnes) es formen cinc bandes de rock. La tria dels companys és lliure i cadascun d'ells té adjudicat un paper únic i insubstituïble: el baixista, el bateria, el cantant, etc. Poden crear-se un nom i un emblema.
 7. Assajos intensius: al segon trimestre, la classe es divideix en cinc combos i cada conjunt assaja un tema adjudicat (un cover d'algun tema senzill) per ser interpretat en un concert en públic al final del segon trimestre.
 8. Concert: el dia del concert actuen les cinquanta bandes de rock, des de les que s'acaben de formar a 1r d'ESO fins les més experimentades, de 4t d'ESO. És la prova de foc. L'acte té lloc a l'auditori municipal de La Roca.
 9. Valoració: passat el concert, els alumnes fan una reflexió de l'esdeveniment i visionen els vídeos i les fotografies preses. Es discuteixen els errors i els encerts i es posa la mirada en el concert de final de curs.

Autor

Lluís Burillo Toledano

Lluís Burillo Toledano

Institut de la Roca del Vallès

Tecnologies Emprades

iOS

Paraules Clau

gamificació
treball cooperatiu
electrònica
música
ABP
Atenció a la diversitat

Observacions

Rockalins és un projecte integral on hi participen TOTS els alumnes de 1r i 2n d'ESO i part dels alumnes de 3r i 4t. En aquest sentit, és una proposta completament inclusiva, altament capacitadora i profundament transformadora. La col·laboració entre els professionals de l'INS i de l'Escola de Música és fonamental pel bon desenvolupament del projecte: la transferència de coneixements i d'iniciatives pedagògiques és constant i els resultats són extraordinaris. L'alumne que opti per venir a l'INS La Roca pot arribar a fer més de 400 hores de música a l'ESO en lloc de les 120 obligatòries del currículum oficial.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari