Refugiats al món

octubre de 2018 Sant Gervasi
0 Comentaris Experiència participant MLA 2020
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Una de les fites més importants dels centres educatius és la de no restar aliens a la realitat que envolta als seus alumnes. Obrir els ulls i portar dins l’aula l’actualitat candent que arriba als nens i joves a través dels mitjans de comunicació de masses, les converses de pati o la família directa, és imprescindible per connectar amb el seu context, despertar el seu interès i, òbviament, profunditzar sobre temes als quals sovint no se'ls dedica prou temps o atenció. Això és precisament el que els professors i professores de l’Escola Sant Gervasi es van plantejar quan van decidir tirar endavant el projecte Refugiats. El degoteig constant de notícies que arribaven als alumnes sobre la crisi migratòria a l’Est d’Europa, el tancament de fronteres, la immobilitat dels governs dels estats de la Unió Europea i la tragèdia al mar Mediterrani, i les poques possibilitats que aquests tenien de parlar obertament del tema, qüestionar-se les causes i conseqüències d’una tragèdia com aquesta o opinar sobre la qüestió, van ser el detonant d’un dels projectes més interessants del curs. Durant tot un trimestre, les assignatures de matemàtiques, ciències socials, llengua catalana i literatura, educació visual i plàstica i tecnologia, van unir els seus esforços per tal que els alumnes poguessin conèixer la problemàtica dels refugiats, profunditzessin en ella i finalment, fossin capaços de donar-la a conèixer a tota la comunitat educativa mitjançant productes audiovisuals que havien elaborat ells mateixos. L'ENCÀRREC que tenen els alumnes és fer visible les causes i conseqüències de diferents conflictes, així com els contratemps que pateixen els refugiats posant-se a la pell d'una nena d'onze anys que inicia el seu viatge a Hala. El producte final ha estat presentat en diferents formats, des d'un documental, mapes, pòsters i fins i tot àlbums il·lustrats.

Objectius

  • L’objectiu principal de l’experiència educativa que es presenta a continuació és acostar els alumnes a la problemàtica dels refugiats que, actualment, afecta a més de 65 milions de persones al món. Per tal d’aconseguir-ho, és imprescindible que els alumnes siguin capaços de resoldre per ells mateixos les preguntes següents: Què és un refugiat. Quina diferència hi ha entre refugiat i desplaçat. Què són els camps de refugiats i on estan situats.
  • Quines són les causes que obliguen a aquestes persones a marxar del seu país.
  • Cap a on marxen quan surten del seu país (quines rutes segueixen)
  • Calcular la quantitat de població desplaçada a causa dels diferents conflictes. Quin percentatge de la població del seu país representen.
  • Quins són els drets dels infants i quins s’estan vulnerant.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. El primer que fem a classe és obrir el debat sobre el concepte de Refugiats. Saben els alumnes que és un refugiat? N’han sentit a parlar? En quin context. Què opinen sobre les informacions que els arriben a través dels mitjans de comunicació? Amb el debat obert, els fem un encàrrec. Volem que investiguin tant com puguin sobre la crisi dels refugiats, les seves causes i conseqüències i les possibles solucions, i que donin a conèixer tot el que han après a la resta de la comunitat educativa gràcies a una exposició que s’organitzarà a final de curs. Tenen tres mesos per aconseguir-ho. Amb el repte sobre la taula, comencem a aprofundir en el tema amb diverses activitats d’aproximació. 1- Els voluntaris de l’ONG Humanity Wings ens visiten a l’auditori de l’Escola per fer una xerrada sobre la crisi dels refugiats. Els alumnes prenen apunts sobre el que els expliquen, fan preguntes i resolen dubtes amb persones que han viscut molt de prop aquesta problemàtica. Després, responen un qüestionari sobre la Xerrada. 2- Mirem a classe el programa que l’Info K va dedicar als refugiats, el mes d’Octubre de 2015 i contestem algunes preguntes sobre el que hem vist. http://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/infok-29102015-especial-refugiats/video/5560719/ 3- Fem la maleta. Els alumnes es posen en la pell de tots els nens i nenes que han hagut de marxar de casa. Que posarien dins la maleta? Quines coses són prescindibles? 4- Els alumnes llegeixen el poema de Joana Raspall “Podries”, n’analitzen tots els versos i decideixen que volia dir l’autora amb aquestes paraules. Té a veure amb la crisi dels refugiats? A classe s’obre un debat sobre el significat d’aquesta obra literària. Posteriorment, i per grups de treball, els alumnes estudien i reciten el poema davant del chroma i editen un vídeo. 5- Els alumnes han de fer una recerca dels principals conflictes que hi ha al planeta i els desplaçats que aquests provoquen. Sobre un mapa polític, han de situar els conflictes més importants que hi ha al món actualment i els camps de refugiats que han sorgit com a conseqüència.
  2. Arribats a aquest punt, els alumnes ja coneixen molt més sobre la crisi dels refugiats i el que aquesta vol dir. És el moment de començar a elaborar els seus productes audiovisuals. Elaborem els nostres productes audiovisuals: 1. Programa de Televisió “Especial Informatiu”. Entre tots els alumnes del grup han de preparar un programa especial informatiu sobre el tema dels refugiats. Cal recordar que el gènere informatiu és un format televisiu que repassa l’actualitat mitjançant notícies. 2. Webs. Cada grup ha de preparar una web sobre els refugiats. Ha de servir per organitzar continguts relacionats amb la problemàtica dels refugiats, hi ha d’haver informació general sobre que és un refugiat, alguns dels conflictes actuals que provoquen que hi hagi refugiats, les causes d’aquests conflictes, etc. A la web hi haurà text, imatges, taules, vídeos, entrevistes, gràfics … Hem de ser capaços de contrastar la informació que trobem (abans de donar-la per bona cal comparar-la a diverses fonts) seleccionar la que sigui rellevant, resumir i sintetitzar. La web ha de tenir un menú que permeti moure’ns fàcilment per les diferents pàgines, ha de ser fàcil de llegir, amb informació clara i contrastada, imatges que parlin per si mateixes, vídeos curts i explicatius. 3- Pòsters o infografies sobre els principals conflictes amb refugiats que hi ha al món. Cada grup ha de preparar un pòster sobre un dels conflictes. Al pòster hi ha text, imatges, taules, gràfics … Els alumnes han de ser capaços de contrastar la informació que troben (abans de donar-la per bona cal comparar-la a diverses fonts) seleccionar la que sigui rellevant, resumir i sintetitzar. 4- Mapa de moviments migratoris. Els alumnes han de fer un mapa, on quedin clars els moviments de refugiats en altres països i els desplaçats que hi ha. Han de tenir l’habilitat per la recerca d’informació i per presentar els treballs de forma polida. La creativitat a l’hora de presentar la feina és un aspecte que han de tenir molt en compte. El mapa ha de contenir els diferents recorreguts que fan les persones refugiades, els països dels quals procedeixen, els camps de refugiats cap als quals es dirigeixen segons el conflicte del qual fugen, imatges complementàries que il·lustrin el que està passant, gràfics que marquin els km que recorren les persones que fugen del seu país i xifres sobre la quantitat total de persones que estan en moviment. 5- Àlbums il·lustrats Cada grup ha d’escriure una història que tingui com a protagonista un refugiat/ada. Aquest text haurà d’anar acompanyat d’unes il·lustracions creades pels alumnes que siguin adequades i s’adiguin amb la història que s’explica. L’Àlbum té com a objectiu fer un treball de recerca sobre els refugiats i per tant, no és possible escriure una bona història sense haver-se documentat, investigat, abans sobre el conflicte que afecta aquestes persones.
  3. Els alumnes hauran de dissenyar un clauer en 3D amb la idea de vendre'l i donar suport a una ONG que es dediqui a ajudar als refugiats. Per realitzar aquesta activitat necessitareu un programa de disseny que ens permeti exportar el nostre disseny a un format imprimible en una impressora 3D. Hi ha molts programes per dissenyar en 3D, però nosaltres utilitzarem 123 Desing. Un programa que fa que el disseny 3D sigui molt senzill. Realitzarem una trobada entre els alumnes de 6è i els companys de 2n d'ESO. Els alumnes de 2n d'ESO ajudaran als alumnes de 6è a dissenyar el clauer. Un cop tinguem els clauers impressos haurem de decidir on i quan els vendrem (caldrà parlar del preu). Alguna opció és aprofitar la festa de Sant Jordi a l'Escola, i una altra podria ser parlar amb les de 5è i acompanyar-los al mercat de la Cooperativa. Paral·lelament, es crearà una app que ens ajudi a compartir la informació que hem aprés amb altres persones, a partir d'un joc de preguntes i respostes. Per realitzar aquesta activitat us heu de registrar a la web CODE: https://studio.code.org/ Crearem el nostre banc de preguntes mínim 7 màxim 15 (important vigilar les faltes d'ortografia) i buscarem les imatges que hagin d'acompanyar les preguntes. Un cop tinguem finalitzada l'app la compartirem amb el/la mestre/a a partir d'un codi QR. COM PRESENTAR LA FEINA El disseny de la app ha de ser atractiu. Cal posar atenció a la distribució de la informació i els colors, hem d'utilitzar imatges que il·lustrin les nostres preguntes. En quant a les preguntes cal que siguin interessants i estiguin bé expressades. És molt important assegurar-nos que la informació és correcta i que pot ajudar a coneixer nova informació sobre el tema.
  4. Donem a conèixer tot el que hem après. Exposició solidària: Un cop hem elaborat tots els nostres productes audiovisuals, és el moment de compartir-los amb els nostres companys d’altres cursos, però també amb professors, treballadors, pares i mares. Per aquest motiu, durant la darrera setmana de curs, els alumnes de sisè de Primària organitzen una exposició solidària a les instal·lacions de l’escola a la qual hi exposen tots els productes que han estat elaborant els darrers mesos i, durant la qual, a més, expliquen als visitants què han après. Abans de fer-la, però, es planteja la possibilitat d’aprofitar-la per a recaptar fons per a alguna de les ONG que treballen amb refugiats que ens han ajudat al llarg de l’experiència. El dia de l’exposició, es decideix fer dos torns de visites, al llarg del matí, tots els cursos de l’Escola, des d’Educació infantil i fins a Batxillerat, s’organitzen en un horari per tal de passar a veure la mostra en algun moment. A la tarda, és el torn dels pares i mares, que també accedeixen a l’escola per poder visitar l’exposició. L’objectiu d’aquesta és doble: per un costat, mostrar i explicar el nostre treball als visitants, i per l’altre, recaptar diners tot venent els clauers que hem fet en 3D, els àlbums il·lustrats i un berenar solidari, i que van a parar a l’ONG d’ajuda als refugiats, Humanity Wings.

Autors

Judith Gómez

Judith Gómez

Sant Gervasi
Anna Padilla

Anna Padilla

Sant Gervasi

Tecnologies Emprades

Chrome,Sketchup

Paraules Clau

refigiats
refugiats
primària
eso
Col·laboartiu

Observacions

No disponible...

Referències


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari