Realitzem una obra d'Alexander Calder amb impresora 3D

abril de 2019 Institut Roquetes
0 Comentaris Experiència participant MLA 2020
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

“Realitzem una obra d’Alexander Calder”, és un projecte interdisciplinari realitzat amb l'alumnat de 1r ESO, en el que els àmbits implicats han estat, el digital, el tecnològic i l'artístic. L’alumnat coneix i s’aproxima a l’art cinètic a través de l’artista Alexander Calder, com a punt de partida per a l’elaboració i realització d’esbossos i dibuixos de la maqueta del seu mòbil. Les peces maquetades són acabades de dissenyar amb el programa integrat al GSuite del centre, SketchUp, i impreses amb una impressora 3D. Es realitza l’estructura del mòbil amb filferro per tal de poder donar forma a l’obra.

Objectius

 • Conèixer l’obra d’Alexander Calder i l’art cinètic.
 • Elaborar tot el procés artístic per a la fabricació de l’escultura, començant per la pluja d'idees, seguint amb els esbossos fins materialitzant-lo amb la realització del mòbil.
 • Utilitzar el programa sketchUP per projectar les peces del mòbil.
 • Conèixer el funcionament de la impressora 3D i imprimir peces per a la realització del mòbil.
 • Treballar de forma cooperativa tot utilitzant els EVA del centre

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Repte Inicial. A partir d'una sèrie de material demanat (escuradents, pals, cinta adhesiva…) es demana a l'alumnat que realitzi un mòbil que romangui en equilibri en ser penjat d'un llistó de fusta.
 2. Què és l'art cinètic? Contextualització a partir de vídeos i fotografies a Alexander Calder i l'art cinètic.
 3. Calder a l'aula. Explicació del projecte que realitzaran a partir de l'obra de Calder, on es donen les indicacions del nostre mòbil, les mides del filferro (50 cm), el nombre de peces (5 parells i 1 figura central com a cos del peix que no cal que tingui forma de lluna de 30 cm), gruix de les peces (2 mm), forat de les peces (3 mm), la forma (de lluna), els colors (Roig, blau, groc, verd, negre, blanc) i la mida (10 cm màx) que han de tenir les peces.
 4. Faig el meu peix. Es realitzen esbossos del dibuix del peix i les peces interiors en format paper o cartolina. L'objectiu és definir la forma exterior del peix, que es farà amb filferro, i les peces que seran realitzades amb impressió 3D. S'acaba obtenint un esbós a escala real, amb les acotacions i mides necessàries per a la realització del mòbil.
 5. Dibuixo les meves peces. Es realitzen els dibuixos de les peces amb el programa de dibuix en 3D, SketchUp, a partir del visionament d'un vídeo-tutorial. Un cop acabades es descarreguen en format STL.
 6. Imprimim les peces. Realització de les peces amb la impressora 3D, tot triant la bobina del color escollit.
 7. Fem l’estructura. Elaborem l’estructura externa del mòbil i les peces que subjecten les peces amb filferro.
 8. Muntem el mòbil. A partir de les peces realitzades a la impressora i de l'estructura de filferro, ens disposem a realitzar el muntatge del nostre peix.
 9. Documentem el projecte Elaborem el nostre informe tècnic, per tal de deixar constància del projecte. Treballem a partir d’una plantilla que tenim disponible al Classroom del projecte.

Autors

Gisela Daura

Gisela Daura

Institut Roquetes
Jaume Ferre Algarra

Jaume Ferre Algarra

Institut Roquetes

Tecnologies Emprades

Sketchup

Paraules Clau

SketchUp
impressora 3D
Art Cinètic
Alexander Calder

Observacions

El que ha donat més valor a l’experiència viscuda per l’alumnat és poder haver utilitzat la impressora per a fer una creació real, no un objecte sense cap valor afegit, ni cap significativitat. Ha sigut molt positiva la valoració del treball amb l’Scketchup, degut a la seva simplicitat en l’ús. Amb pocs coneixements previs han vist que han pogut fer un disseny en 3D. Les dificultats han vingut en el filferro utilitzat per a l’estructura, ja que si utilitzaven un de gruix prou resistent, resultava molt difícil donar-li forma, però si usaven un que es modelés bé no servia perquè l’estructura es deformava.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari