Portafoli Digital - més que evidències d'aprenentatge

setembre de 2014 Sadako
0 Comentaris
Temporització
Sense definir
Metodologia(s)
Resolució d'exercicis i problemes
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

A partir de primer de secundària, cada alumne crea el seu portafoli digital, amb la plataforma de WordPress, on recollirà al llarg de tota l'etapa tot un seguit d'evidències d'aprenentatge, però també molts altres aspectes extracurriculars d'escola o fora d'escola. El primer curs de secundària, dediquem una hora a la setmana de treball per desenvolupar i crear l'hàbit d'ús i publicació al seu portafoli personal. A partir de segon de secundària, es fa un seguiment des de tutoria i es treballa des dels diferents àmbits.

Objectius

  • Ajudar a l'alumne a identificar els aspectes més rel·levants dels aprenentatges i habilitats que desenvolupa a l'escola al llarg de tota l'etapa de secundària.
  • Construir un repositori personal, on emmagatzemar evidencies i experiències significatives, que ajudin a l'alumne a tenir visió i coneixement del seu progrés.
  • Aprendre a publicar i gestionar contingut a la xarxa mitjançant un espai web.
  • Ajudar a construir la identitat digital de l'alumne i a fer un bon ús de la comunicació digital.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. Presentació del projecte als alumnes. Expliquem quina és la finalitat de crear un portafoli personal, quines parts tindrà, quin tipus de contingut hi poden publicar, etc.
  2. Les següents sessions giraran entorn de l'aprenentatge i familiarització de la plataforma de publicació web WordPress i ús de l'app per publicar des de la tauleta digital. Per fer-ho seqüenciem les tasques que han d'anar acomplint fins a tenir l'estructura del seu portafoli acabada. Per fer l'aprenentatge més autònom i personal, tenen l'espai de consulta WordPress Català (veure enllaç a l'apartat Referències). També emprem l'entorn Drive, per compartir materials de consulta i fulls d'avaluació i seguiment compartits amb els alumnes.
  3. Un cop finalitzada l'estructura l'alumne ja pot publicar continguts en formats articles o pàgines al seu portafoli. Algunes tasques vènen guiades pels professors i d'altres són d'iniciativa pròpia dels alumnes. L'alumne ha de categoritzar correctament les seves publicacions per fer-ne una bona classificació i així facilitar-ne la recerca en un futur. Les publicacions poden ser públiques o privades, en funció de la informació que aparegui.
  4. A mitjans del primer curs, és mostra als alumnes el component social de la plataforma (comentaris, likes, Ginys, etc.) i se'ls ensenya a fer-ne un ús correcte. També aprenen a fer seguiment dels portafolis dels companys via subscripció RSS amb l'app Reeder.
  5. Algunes de les tasques proposades comporten nous aprenentatges d'eines TIC i ajuden a desenvolupar la competència digital dels alumnes, com la creació i inserció al portafoli de: documents d'ofimàtica, vídeos propis penjats a YouTube, documents i presentacions amb SlideShare, imatges enriquides amb ThingLink, etc.

Observacions

La metodologia de treball proposada implica força autonomia i responsabilitat als alumnes. Tot i els materials de suport que tenen, sovint es generen dubtes. Per poder-los gestionar d'una forma óptima, hem creat un sistema de demanda de torn a l'estona de classe, o de reserva setmanal en estones fora de classe (a partir de segon ja no tenen una estona curricular a l'horari dedicat al projecte). Podeu veure el seu funcionament al document d'una de les imatges adjuntades. També s'estimula l'aprenentatge entre iguals valorant els dubtes que es generen i es resolen ajudant-se entre ells. El torn de dubtes és pública durant l'estona de classe, i qualsevol alumne pot atendre a un altre sense esperar que ho faci abans el professor (mireu la darrera imatge per veure el procés).

Referències


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari