PASSALLIBRES! (bookcrossing)

abril de 2018 Escola Pla de les Vinyes
0 Comentaris
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge basat en el joc
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Des de fa 4 anys, els alumnes de 6è realitzen l’activitat PASSALLIBRES. L'objectiu bàsic és COMPARTIR i ALLIBERAR un llibre propi perquè d'altres alumnes el puguin gaudir. Cada alumne/a de 6è haurà d’escollir un llibre de la seva biblioteca personal (un que hagi llegit i vulgui alliberar. El llibre ha de ser apte per nois i noies entre 10 i 13 anys)

Objectius

  • Afavorir el gust per la lectura
  • Compartir lectures.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. SESSIÓ 1 “COM ES RECOMANA UN LLIBRE?” En aquesta sessió farem una base d'orientació de com es recomana un llibre. Els alumnes situats en rotllana faran una pluja d'idees. Quina és la informació que ens agradaria rebre per motivar-nos a llegir un llibre? Es poden visualitzar algunes de les recomanacions dels alumnes de l'any passat. https://www.youtube.com/playlist?list=PLXSfijKTTiPa10AJFi41Iu9h0RsGxeU2s
  2. A continuació els alumnes realitzen la seva pròpia base d'orientació. A casa, escullen un llibre de la seva biblioteca i fan un guió del que diran al vídeo. Han de portar el llibre a l'escola per a la propera sessió.
  3. SESSIÓ 2 i SESSIÓ 3 “3 i ACCIÓ!” Es revisen les recomanacions fetes pels alumnes, es llegeixen unes quantes en veu alta, es fan rectificacions o aclariments. S’anima als alumnes per a que les practiquin per parelles. Un cop practicades, es realitzen les gravacions per parelles (un alumne fa la recomanació i l’altre grava i a l’inversa). Per aquest motiu necessiten una fotografia de la portada del llibre.
  4. SESSIÓ 4 i 5 “ELS CODIS QR” S'explica als alumnes que per tal de no perdre llibre durant el procés (ens ha passat altres anys!) Penjarem els vídeos al canal de YouTube de l’Escola (ho poden fer de manera individual i amb l'ajut de famílies) Un cop tenim el vídeo penjat al nostre canal. Anem a la web: http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/ I generem un codi QR per cada vídeo de la llista de reproducció de les recomanacions. dels alumnes. Cada alumne copia el seu codi QR a la targeta d'alliberament del llibre.
  5. SESSIÓ 6 “COM ENS ORGANITZEM?” Amb les targetes impresses, cadascú les introdueix dins la bossa hermètica. Es reparteixen els plànols del poble i es decideix entre tots el perímetre on s’amagaran les targetes (cada classe pot decidir el seu) i un punt de trobada. Entre tots escollim un dia per alliberar les targetes. Cada alumne s'ha de marcar al seu planell on ha alliberat el seu llibre i al dia següent ho ha de marcar al plànol DIN A3 que hi haurà a l'aula (que és el que la mestra portarà el dia de la sortida) i al dia següent fem la sortida pel poble.
  6. SESSIÓ 7 “SOM-HI” Amb el plànol DIN A3, amb tots els llibres marcats, ens dirigim al punt de trobada. Un cop allí recordem als alumnes que no poden anar a buscar el seu llibre, sinó que han d’intentar trobar el llibre d'un altre company. Es revisa el planell i es dona el tret de sortida. Se'ls hi recorda que no poden sortir del perímetre i que tenen 10 minuts per tornar al punt de trobada. A mesura que els alumnes troben un llibre, es dirigeixen al punt de trobada i marquen al planell on han trobat el llibre. Si un alumne no troba cap llibre, ha de tornar al punt de trobada per actualitzar la informació, revisar quines targetes no s’han trobat i intentar trobar-lo. Passats els deu minuts, tothom torna al punt de trobada i es revisa que tothom tingui una targeta. A continuació tornem a l'aula, i amb les tauletes es llegeixen el codis, cadascú el que ha trobat. Es visualitzen els vídeos (un per un) i s'entrega el llibre a la persona que l'ha trobat.

Autor

Vicky Gilisbars de Francisco

Vicky Gilisbars de Francisco

Escola Pla de les Vinyes

Paraules Clau

passallibres
lectura

Observacions

No disponible...

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari