Padrins d'Escornabot

gener de 2019 Escola Pereanton
0 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge Servei
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Aprofitant el lligam que hi ha entre els cursos de 1r i 6è arrel del projecte "Apadrinament lector", es proposa realitzar una activitat conjunta basada en l'aprenentatge servei. Aquesta activitat consisteix en el muntatge i la programació de robots Escornabot per part dels alumnes de 6è, amb la finalitat de que els alumnes de 1r els facin servir als seus racons de matemàtiques per treballar la mesura, les distàncies, la creació de laberints... L'Escornabot és un projecte gallec de codi i hardware obert molt semblant a les Beebots, però amb les avantatges següents: 1) El pots muntar tu mateix, amb la satisfacció que suposa aquest fet creatiu. 2) Al ser un projecte obert el pots modificar al teu gust i adaptar el projecte a les teves necessitat. 3) És molt més econòmic que els robots comercials, ajudant a la població més desfavorida a accedir a la tecnologia. 4) Hi ha una comunitat d'usuaris molt activa que contribueixen a la seva evolució, ajudant i aportant material.

Objectius

  • Treballar en equip i cooperar entre diferents disciplines.
  • Extreure la informació d'un text instructiu per realitzar el muntatge d'un robot.
  • Practicar el raonament deductiu.
  • Crear solucions adients a problemes concrets mitjançant les eines tecnològiques de que es disposen.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. Presentació de l'encàrrec. Aprofitant el vincle padrí-fillol que ja tenim a l'Escola, i amb l'excusa de que 1r comença un racó de programació i robòtica als racons de matemàtiques, se'ls proposa a la classe de 6è construir uns robots i un tapets de jocs perquè en gaudeixin els seus fillols.
  2. 1r crea cares i 6è munta Escornabots. Els i les alumnes de 1r utilitzen les figures geomètriques que estan treballant per crear la cara del seu robot. Mentrestant, a 6è, es dedica la sessió al muntatge de l'Escornabot.
  3. Intercanvi de material. Els alumnes de 1r recullen els Escornabots muntats per fer el testing i avisar 6è de qualsevol anomalia. A 6è, cada padrí modela en 3D el dibuix de la cara que ha creat el seu fillol.
  4. Preparem els tapets de jocs. Cada padrí treballa amb el seu fillol per elaborar un tapet de joc per als Escornabot; laberints, camins, amb història... Un cop finalitzada la tasca, es prova amb el robot.
  5. Preparació dels racons. Els alumnes de 6è deixen preparat el material elaborat (tapets i cares del robot) per tal de que els nens i nenes de 1r hi puguin jugar a l'hora de racons.

Autor

Carles Ceacero

Carles Ceacero

Escola Pereanton

Tecnologies Emprades

Arduino

Paraules Clau

programació
robòtica
Aprenentatge Servei

Observacions

La filosofa de l'aprenentatge servei és essencial per aquest projecte. Enriqueix la relació entre les dues parts mentre es potencia l'aprenentatge entre iguals. Cal disposar de les tecnologies necessàries: Material per fer l'Escornabot i impressora 3D.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari