Lights... Camera... ACTION! (Creating -short- films in the English Classroom)

gener de 2019 Escola Cal·lípolis
2 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge basat en el joc
7 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Aquest projecte es basa en la creació de curtmetratges i vídeos per part dels alumnes d'educació primària. És un enfocament de l'aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera a través de l'ús, és a dir, a través d'una metodologia comunicativa i significativa pels alumnes basada en la creació de materials audiovisuals. Es fa a través d'una tècnica coneguda com a "active storytelling" on els alumnes es converteixen en creadors de continguts que van des de curtmetratges a vídeos curts de tots els gèneres (animació, musicals...) L'escola Cal·lípolis és una escola pública de màxima complexitat. A l’escola, l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera comença als 3 anys. Allò que hem buscat amb la creació d'aquest projecte juntament amb els alumnes, ha estat fer una programació de les àrees de llengua estrangera (anglès) i artística (tant música com plàstica) a tota la Educació Primària que gira al voltant del món audiovisual (pel·lícules, anuncis, curtmetratges...). Per tant, és un projecte emmarcat en la metodologia AICLE (CLIL). L’audiovisual és el punt de partida, l’eix vertebrador i motivador que desperta l’interès de l’alumnat. A partir d’aquí, es fan tot un seguit d’activitats lingüístiques al voltant de la creació i anàlisi de materials audiovisuals, ajuden als nens a interioritzar el llenguatge treballat i a millorar les seves capacitats lingüístiques en anglès. Aquest projecte es considera innovador pel fet de crear en la seva totalitat material audiovisual en la llengua estrangera anglesa per part dels alumnes de primària (començant per la història, el guió, l’storyboard, la gravació, el muntatge, l’edició i finalment l’exposició als altres alumnes de l’escola). Perquè, tal i com explica Cary Bazalgette, la gent no aprèn millor quan les tasques són fàcils: aprenen més quan els animem a oblidar els límits d’allò que ja saben i tirar endavant (Bazalgette, C. (2009). Impacts of Moving Image Education: A Summary of Research. Scottish Screen.).

Objectius

 • Millorar la competència comunicativa en llengua anglesa dels alumnes, tant l’oral com l’escrita.
 • Utilitzar la llengua anglesa en diferents àmbits, exportable a realitats fora de l’àmbit escolar.
 • Desenvolupar activitats que millorin la competència digital de l’alumnat amb la planificació, elaboració i edició de curtmetratges i llargmetratges.
 • Crear una programació de tot el curs que sigui efectiva i exportable a altres realitats docents.
 • Introduir l’ús de la pissarra digital, la programació amb Scratch i la robòtica per escoltar, explicar històries i fer activitats significatives relacionades.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Sessions 1 i 2: Planificació de la història. En aquestes sessions, cal crear els grups de treball (seguint la norma que hi ha d'haver, al menys, una noia, un noi i algú molt bo en anglès per tal que els grups siguin el més heterogenis possible) i definir els rols de cadascú. També escollim el gènere (https://www.filmsite.org/genres.html), coneixem les parts d'una història i la creem amb l'ajuda de les aplicacions (StoryDice i Rory's Story Cubes).
 2. Sessions 3 i 4: Creació del guió. Crearem un document Docs al Drive de Google on poder escriure col·laborativament el guió de la història.
 3. Sessions 5 i 6: Storyboard. Definirem la "film crew": Qui serà qui al curtmetratge (director/a, càmera, tècnic de so, actors i actrius...); crearem un Storyboard amb l'ajuda de la pàgina web "https://www.storyboardthat.com/" on poder reflectir els diferents plànols que es gravaran posteriorment.
 4. Sessions 7-10: Creació dels clips de gravació. Material necessari: mòbil o tauleta i, a ser possible, un trípode o un estabilitzador. A continuació veurem els passos a seguir a cada tipus de creació.
 5. Creació d'animació. Definirem el material dels personatges: si es realitza amb Lego, Plastilina, a través d'Scratch 3.0 i/o amb el controlador Makey Makey, amb l'ús del robot WeDo 2.0, el BeeBot, etc. Realitzarem els personatges i el decorat. Baixarem una de les següents aplicacions o webs: Animator, Toontastic, Stop Motion, Powtoon... Gravem les diferents escenes afegint el so quan sigui necessari.
 6. Qualsevol altre gènere. Busquem les disfresses i els decorats. Amb la càmera de la tauleta o el mòbil gravem les diferents escenes. Algunes aplicacions que ens poden ser útils a l'hora de gravar amb efectes o escenaris especials: FxGuru, Action Movie, Chroma Key, Green Screen by Do Ink...
 7. Sessions 11-12: Edició del vídeo. Per fer aquestes sessions necessitarem una aplicació o software gratuit com: WeVideo, Kizoa, Movie Maker (Per a equipament Windows) o iMovie (Per a equipament Apple). És convenient l'ús d'un ordinador. Seguidament veurem els passos a seguir en aquestes dues sessions.
 8. Modelatge als alumnes de com fer servir un programari d'edició de vídeos i, seguidament, comencen a editar-los. Cada creació audiovisual necessitarà tenir, al menys: música i/o efectes de so. (Es poden realitzar a través de l'aplicació Soundtrap); un títol; crèdits.
 9. Sessió 13: Creació del ePortfolio. Cada alumne crearà una carpeta al seu Google Drive amb el seu nom i curs escolar on anirà pujant les creacions que faci col·lectivament amb la resta de companys. Com que els grups canviaran a cada creació audiovisual, cada alumne tindrà una carpeta individual.
 10. Sessió 14: Visionem, compartim i avaluem. En aquesta sessió veurem totes les creacions dels grups i podrem avaluar-los seguint la rúbrica creada per ells mateixos, es tractarà d'una autoavaluació i també coavaluació. També donem i rebem feedback seguint la tècnica anomenada "Fishbowl", on tot el grup pot participar d'una mateixa conversa.

Observacions

Aquesta experiència va nèixer de la necesitat dels alumnes de la nostra escola de màxima complexitat de buscar-li un ús significatiu a l'aprenentatge de l'Anglès i, com que volien convertir-se en Youtubers de grans, van decidir que realitzar materials audiovisuals seria l'eina perfecta per fer servir l'English. Ha estat molt gratificant i motivador tant pels mestres com pels alumnes. "Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn”, Benjamin Franklin.

Comentaris

Susana Rodriguez Pastor
Susana Rodriguez Pastor
Va comentar el 24-01-2019
1 | Et sembla útil el comentari?
0
Lights... Camera... ACTION! (Creating -short- films in the English Classroom)


Aquesta experiència és molt motivadora i enriquidora, i a més, fa que els/les alumnes participen activament en el seu procés d'aprenentatge.

Susana Rodriguez Pastor
Susana Rodriguez Pastor
Va comentar el 23-01-2019
1 | Et sembla útil el comentari?
0
Lights... Camera... ACTION! (Creating -short- films in the English Classroom)


per escriure el teu comentari