Les llibretes digitals

febrer de 2017 Institut Salvador Vilaseca
0 Comentaris
Temporització
Sense definir
Metodologia(s)
Resolució d'exercicis i problemes
Aprenentatge per projectes
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Substitució del tradicional quadern o llibreta de paper per un document digital elaborat i editat amb un processador de textos. Des de la perspectiva de la Llengua, suposa incorporar el text digital com a part de l'aprendre a escriure. L'estructura de les llibretes reprodueix la de l'aula virtual, un blog on l'alumnat consulta les activitats que s'han de realitzar. El document de text, la llibreta, està disponible en una carpeta compartida al núvol amb el professor, on també és possible entregar feina en qualsevol format digital. Això facilita l'avaluació i l'allibera de la gestió de papers. Els papers se segueixen fent servir, però en una proporció similar a com s'utilitzen en el món no escolar. Els papers es validen a l'aula amb signatura i s'entreguen per mitjà d'una fotografia. La llibreta digital demana fer servir un ordinador i un dispositiu mòbil en una proporció que també vol ser similar al que realment es fa servir: l'un complementa l'altre. La llibreta digital és el punt de partida per a una transformació de la dinàmica de la matèria de la mà de les tecnologies digitals. Per la naturalesa de les tecnologies digitals, cal assenyalar que les moltes i diferents funcions de les aplicacions permeten adaptar-se millor a les característiques de cada persona.

Objectius

 • Fer que tecnologies digitals estiguin presents a l'aula.
 • Familiaritzar l'alumnat en l'edició digital de textos, en la gestió d'arxius i en l'ús de les possibilitats del núvol.
 • Bastir un entorn tecnològic que faciliti noves maneres d’aprendre: el treball en equip, per projectes, competencial i interdisciplinari.
 • Immergir l’alumnat en la realitat comunicativa i lingüística d’Internet, tal com ha de correspondre de manera natural a les matèries de Llengua.
 • Adaptar-se a les capacitats i a la manera de treballar de cadascú.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Creació d'una carpeta compartida amb prof. Dins de la qual es crea un document de text que serà la llibreta.
 2. Composició dels elements formals previs: portada, imatge, informació bàsica, encapçalaments, numeració i datació.
 3. Consulta del blog de classe i transformació de les entrades numerades en punts de la llibreta: índex, títol, hipervincle, data, numeració, tamany i fonts de lletra
 4. Realització de l'activitat proposada (UD) a l'ordinador, al mòbil, oral o en paper.
 5. Les activitats en paper es digitalitzen amb la càmera del móbil, es guarden a la carpeta compartida i s'enganxen a la llibreta o s'insereixen enllaços.
 6. Les activitats multimèdia s'entreguen guardant-les-les a la carpeta compartida amb prof. i inserint enllaços a la llibreta.
 7. El professorat disposa de tot el material creat per l'alumnat des de qualsevol dispositu tant per acompanyar més d'aprop l'elaboració com per avaluar.
 8. Automatització d'algunes fases de l'avaluació donada la correspondència d'activitats entre les entrades del blog, els punts de les llibretes i la llibreta de notes.
 9. Avaluació constant del procés per incorporar noves funcions d'acord amb les actualitzacions de les aplicacions.

Autor

Lluís Fernández

Lluís Fernández

Institut Jaume Huguet

Tecnologies Emprades

Android,iOS,Chrome

Paraules Clau

llibreta digital
llibretes digitals
documents compartits
núvol
llengua
comunicació
processador textos
disponibilitat
TAC
tecnologia
digital

Observacions

La llibreta digital no és una activitat aïllada, és la dinàmica habitual de les U.D. L'alumnat s'endinsa en la pràctica d'ús de nombrosos recursos tecnològics que es van implementant a mesura que els fa servir i se'n familiaritza. La possibilitat de compartir l'edició d'un text és l'entorn ideal per l'escriptura col·laborativa i la porta oberta a la creació de productes més complexos i més poderosament orientats a l'assoliment de competències: lingüístiques, comunicatives, expressives, de creativitat, audiovisuals, d'autoconeixement, tecnològiques, d'aprendre a aprendre i cooperació. Els textos cooperatius que s'escriuen acaben convertits en activitats escèniques (teatre) i audiovisuals (ràdio, curtmetratges...), que en general seran productes sovint publicats a Internet i debades difosos en xarxes socials, blog d'aula i blogs específics. Tot plegat, productes lingüístics. Aquest procés es porta desenvolupant des de fa deu cursos (2007-08) en tots els cursos de la ESO. Està en constant transformació i adaptació a la tecnologia disponible. Registro aquí el model tal com funciona en el present d'aquesta ressenya. Per les captures de pantalla que aquí es mostren, hem manipulat els noms per tal de no mostrar-los; aquest curs, els grups són de 1r ESO. En la incorporació de les tecnologies a l'aula s'inclouen principis de l'ergonomia i la higiene postural.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari