Geolocalitzem els Camps Elisis

gener de 2019
0 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge Servei
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

La idea és fer un treball de geolocalització dels Camps Elisis de Lleida, molt propers a l'escola. Els alumnes fotografien els diversos elements del parc: construccions, escultures, arbres, elements curiosos. Busquen informació a Internet, i plantegen un joc de preguntes i respostes a partir de codis QR. Tota la informació trobada es recull en un document allotjat a l'entorn GSuite de Google for Education.

Objectius

  • Descobrir l'ús de l'ordinador. Els nostres alumnes, adults sense coneixements informàtics, no tenen cap hàbit d'ús de l'ordinador. Pretenem que l'usin com a eina de recerca, de treball, etc.
  • Redescobrir l'entorn proper. Malgrat el parc dels Camps Elisis està a tocar de l'escola, els alumnes i veïns tan sols hi passen camí de l'escola, o per seguir altres direccions. Amb el treball pretenem que descobreixin els edificis, els racons, les curiositats, etc.
  • Millorar el coneixement de la llengua catalana, i usar-la adequadament per a desenvolupar el projecte. El grup amb el que durem a terme el projecte és el de Cicle Instrumental 3, format per persones adultes de perfils variats (dones i homes de més de 60 anys, jubilats i a l'atur, i noies d'una mitjana d'edat de 30), però amb uns denominadors comuns: coneixements bàsics de llengua catalana, i nuls coneixements d'informàtica. L'ús de la llengua catalana es limita a l'espai aula, i per tant, la creació del projecte serà una boina excusa per usar-la amb un fi determinat.
  • Empoderar l'alumnat. El nostre alumnat no creu que sigui possible que un document creat per ells mateixos pugui ser llegit per d'altres persones. Ho farem possible. Descobrir l'ús de l'ordinador i apropar-lo a la seva vida quotidiana ha de ser una exigència dels nostres continguts pedagògics. Assistir a l'escola d'adults és un pas important, i amb un projecte com aquest se'ls dóna visibilitat, sentit, importància,...
  • L'objectiu final és crear un document editable que permeti un coneixement diferent del parc, dirigit a la població de Lleida, amb la idea de l'aprenentatge servei com a bandera, i sobretot, fer descobrir als alumnes unes eines de treball noves, que optimitzin i facin més motivador l'aprenentatge de la llengua.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. Descobrir l'ordinador i l'entorn GSuite. Pocs dels nostres alumnes han tocar mai un ordinador. Intentem descobrir l'eina, donar-li una utilitat, aprendre a treballar-hi. L'entorn GSuite ens facilitat la tasca, i ens descobreix un món de possibilitats, d'una manera força intuïtiva.
  2. Usar el mòbil com a camèra de fotos. Una nova eina, a l'abast de tothom. Els laumnes aprenen a usar el mòbil, a desar les fotos, penjar-les a l'entorn Google, enganxar-les a un processador de text...
  3. Cercar informació a la xarxa. La xarxa és un nou món per al nostre alumnat. Aprenen a cercar, seleccionar,...
  4. Introduir-la i editar-la en un entorn digital. Els alumnes sintetitzen la informació trobada. Cerquen informació a internet. Enganxem la cerca al document digital. En fan la seva versió en paper. Ho tornen a penjar al document digital. Ho editen. La part més divertida: canviar formes, mides, posar colors,etc.
  5. Crear codis QR. La part més difícil. Primer elaboren un joc de preguntes i respostes amb el GForms de l'entorn Google, i després intentarem convertir-lo en un codi QR que enllaçarem al document digital.

Autor

Quim Balaguer

Quim Balaguer

CFA Segrià

Tecnologies Emprades

Chrome

Paraules Clau

educació d´adults
cicle instrumental
CFA
Segrià

Observacions

El projecte parteix bàsicament del grup de Cicle de Formació Instrumental 3, del qual en sóc el tutor i professor de llengua castellana. Personalment m'ocupo de la part TIC. Amb els alumnes sortim a fer les fotografies, busquem les dades necessàries, les sintetitzem, les escrivim, i les introduïm als suports digitals. La mestra de llengua catalana m'acompanya tot rellegint els textos dels alumnes i aprofitant les errades més comunes per treballar-les a la seva classe. L'Equip Directiu del centre, del qual també en sóc membre com a cap d'estudis, ha donat sempre suport al projecte, i ofereix tot el seu recolzament a la meva tasca. Així com el conjunt del claustre, que s'ha mostrat sempre interessat. I per descomptat, el grup d'alumnes, als quals els ha agradat la idea des del primer moment, i s'han mostrat oberts i partícips, ja des del moment que han vist que aprendre l'ús de l'ordinador redundaria en aspectes més enllà de l'estricte aprenentatge acadèmic. En realitat, l'objectiu principal del projecte es poder elaborar un material editable que pogués estar a mans dels veïns i veïnes a finals d'aquest curs 2018-2019. Hem començat a treballar des del present curs, i en el moment que escric aquestes línies, els alumnes ja s'han iniciat en l'ús de l'ordinador, han sortit a fer fotos, han creat unes quantes fitxes, i poc a poc anem polint els escrits que ja tenen començats. De tota manera, la creació d'aquest material esdevé un punt de partida per a un ús més extensiu de les eines TIC (i més concretament de l'entorn GSuite) per part de la resta d'alumnes de l'escola, aspecte que tenim pensat d'implementar a partir del proper curs 2019-2020. El grup d'alumnes del CFI3 i el projecte de geolocalització esdevenen un "banc de proves" de cara a la utilitat de certes eines TIC, el desenvolupament de treballs col·laboratius, el descobriment de l'aprenenatge/servei a la comunitat, i d'altres que segur, sorgiran a partir de l'avaluació formativa del projecte.

0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari