Fem poble, creem sentiment de pertinença

abril de 2017 Escola Santa Maria del Mar
0 Comentaris Experiència participant MLA 2018
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge Servei
Aprenentatge per projectes
1 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

L'Escola Santa Maria del Mar està ubicada a Salou, localitat costanera. El nivell sociocultural i econòmic dels alumnes és molt divers, però es pot qualificar com a mitjà-baix/baix. A l'escola trobem una diversitat cultural molt rica. Més del 49% de l'alumnat prové de la immigració, amb alumnes d'arreu del món, triplicant la mitjana de les escoles de Catalunya. També s'ha d'afrontar una matrícula viva constant i contínues baixes d'alumnes al llarg de tot el curs (ja siguin definitives o per llargs períodes de vacances familiars, de 3 a 4 mesos) que ocasionen bastants problemes d'organització. Aquest context, tot i que ens enriqueix, dificulta l'arrelament dels nostres alumnes a Salou i a Catalunya. Un dels nostres objectius principals és crear el sentiment de pertinença dels alumnes al territori. Volem que l'Escola Santa Maria del Mar sigui un referent pel que fa a la qualitat de l'ensenyament, a l'ús de les TAC, a l'aprenentatge significatiu i a la formació en valors, que tingui en compte tant els aspectes acadèmics com els valors humans que contribueixen en el creixement de tota persona. Apostem per garantir que els alumnes assoleixin les competències bàsiques i els mecanismes que els permetin desenvolupar-se integralment en la societat actual, independentment del seu origen social, econòmic, cultural i/o de gènere. Per fer-ho participem en diferents iniciatives com la Xarxa d'Escola Nova 21 o el Programa d'Innovació Pedagògica Tecnologies Digitals per l'Aprenentatge, a més d'introduir projectes dins l'escola com el que presentem a continuació. Creiem que el nostre alumnat també ha de ser capaç d'utilitzar les noves tecnologies fora de l'escola. Per aquest motiu vam decidir crear el projecte "Patrimoni @ la butxaca", un projecte que permetrà als alumnes de 6è aprendre a utilitzar els dispositius mòbils alhora coneixen el municipi, creant un sentiment de pertinença. Els alumnes han de buscar informació a la xarxa sobre diferents elements importants del municipi i fer-ne un treball escrit. Una vegada validat el text, s'utilitzen les tauletes per enregistrar-ho. Els treballs es realitzen en diferents idiomes gràcies a la pluralitat idiomàtica dels nostres alumnes. Una vegada s'ha maquetat els audiovisuals, es generen uns codis QR amb cada un d'aquests. Actualment s'està amb converses amb l'Ajuntament de Salou perquè aquests treballs puguin formar part de la seva web i els codis QR siguin penjats en els elements escollits.

Objectius

 • Crear el sentiment de pertinença dels alumnes al municipi.
 • Motivar als alumnes per millorar l’expressió oral en diferents idiomes.
 • Fomentar la multiculturalitat del centre com una característica de riquesa pels nostres alumnes, intentant fer desaparèixer l'escletxa tecnològica.
 • Utilitzar les tauletes com a eina de treball i fer-ne un ús responsable.
 • Aprendre a utilitzar aplicacions d’edició de vídeo i de creació de codis QR.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. 1. Treball previ: aprendre a cercar informació a la xarxa, a utilitzar el Google Docs i les tablets.
 2. 2. Selecció dels punts emblemàtics del municipi per crear els treballs.
 3. 3. Crear documents compartits sobre aquests punts, amb informació en diversos idiomes i penjar-los al núvol . Per fer-ho utilitzarem l'aplicació Google Docs.
 4. 4. Enregistrar vídeos (en català, castellà, anglès, francés i rus) explicant els diferents punts prèviament seleccionats.
 5. 5. Editar els vídeos amb Kinemaster, seguint un disseny i unes pautes acordades.
 6. 6. Generar codis QR linkats als vídeos creats pels alumnes. Per generar els codis utilitzarem QR Codi Generator.
 7. 7. Demanar a l’Ajuntament que enganxin en aquests punts les plaques o enganxines amb els codis QR (ja ens hem posat en contacte amb el Patronat de Turisme de Salou). Els turistes podran accedir a la informació si tenen un lector de codis QR al mòbil.
 8. 8. Crear vídeos amb el “making off” de l’activitat. Utilitzarem l'app Kinemaster

Autors

Carles Gené

Carles Gené

Escola Santa Maria del Mar
Daniel Romero

Daniel Romero

Escola Santa Maria del Mar

Tecnologies Emprades

Android,Music Maker Jam for Android

Paraules Clau

EXPRESSIÓ ORAL
tablets

Observacions

No disponible...

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari