Escala (mai millor dit) musical

gener de 2018 Escola Saavedra
0 Comentaris Experiència participant MLA 2018
Matèria
Música
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge cooperatiu
Resolució d'exercicis i problemes
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

No es podia dir d'una altra manera. Hem construït una escala musical aprofitant l'escala de la nostra escola. D'aquesta manera, els nens experimenten amb els sons realitzant interpretacions al mateix temps que també són oients actius. Els infants poden anar pujant i baixant els esgraons de l'escala mentre poden anar tocant els sons de l'escala Do Major (sense alteracions). A cada esgraó hi ha una nota. És una veritable escala musical on podem experimentar cada nota, en sentit ascendent i en sentit descendent. És una manera molt atractiva d'introduir els sons aguts i els sons descendents, ja que des d'un inici juguen a tocar els sons de l'escala de Do Major. Per tocar la nostra escala musical només cal engegar l'ordinador, tocar les plaques i la barana...i ja podem ser intèrprets musicals. El seu ús dependrà dels objectius que proposi el mestre, ja que amb aquesta escala les possibilitats educatives són moltes...com per exemple experimentar tocant una partitura amb grafia no convencional i després escriure-la en partitura, etc.

Objectius

 • Utilitzar la tecnologia amb finalitats d'aprenentatge d'altres àrees curriculars.
 • Combinar diferents ginys tecnològics per assolir un objectiu comú.
 • Aprendre el llenguatge musical de l'escala de Do Major en el pentagrama.
 • Crear i interpretar partitures amb grafia no convencional.
 • Respectar el torn en la interpretació mentre s'escolta amb atenció.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. ACTIVITAT PRÈVIA Seguint amb l'aprenentatge d'Scratch i la integració amb Makey-Makey vam crear aquesta activitat per practicar el bloc "sons" de la programació per blocs d'Scratch. Així vam buscar una ubicació adient.
 2. PRIMERA ACTIVITAT amb els alumnes Fins aleshores no havíem treballat els blocs de sons d'Scratch i vam proposar els alumnes una activitat on donessin una nota musical a algunes de les tecles del teclat. Vam suggerir, però no obligar, a utilitzar les tecles WASDFG. Val a dir que aquestes són les tecles que utilitza Makey. Quan es premés la W sonés una nota, quan es premés la A una altra, i així amb les sis lletres proposades.
 3. SEGONA ACTIVITAT amb els alumnes Un cop ja sabíem donar so a les tecles, vam presentar les plaques Makey-Makey i vam demanar que construïssin un teclat per fer sonar les notes amb una cartolina i un clip per cada nota escollida. Van ser els mateixos alumnes els qui es van adonar de la necessitat d'utilitzar les tecles WASDFG. Aquells qui havien escollit unes altres tecles, van canviar-les en adonar-se de la necessitat. Al final de la sessió vam comunicar als alumnes de la possibilitat de magnificar aquell teclat utilitzant l'escala d'accés al pis superior de l'escola, un espai que no s'utilitza per a activitats docents.
 4. TERCERA ACTIVITAT amb els alumnes Mentre una part del gran grup es dedicava a construir les tecles amb safates d'alumini, altres feien els cartells de les notes, altres feien els cablejats necessaris i altres escrivien en un paper les notes musicals, tot traduint-les del pentagrama tradicional a un llenguatge de colors que coincideix amb el color de la nota musical de l'escala.
 5. QUARTA ACTIVITAT amb els alumnes Un cop teníem les tecles ubicades, les connexions a punt, la placa Makey aparellada per usb amb el portàtil i un bon altaveu per fer bon soroll, ens vam adonar que fer les connexions entre els cables provinents de les tecles i els cables amb terminal de cocodril de la placa Makey ens donava força maldecaps quan havíem de desar-ho i ho volíem tornar a muntar. Aleshores vam demanar als alumnes que cerquessin una solució fàcil, barata i efectiva de poder connectar els cables. Al cap d'una estona de reflexió, cada grupet d'alumnes (que ells mateixos havien format a lliure decisió) va fer una exposició breu de la seva solució i un cop escoltades totes les veus vam escollir la que més va convèncer els alumnes. La solució escollida va ser clavar en un llistó de fusta un seguit de bagues tancades, tantes com notes musicals té el piano d'escala més una altra per a la presa de terra. Així connectaríem de manera fixa els cables provinents de les tecles, ordenades segons l'alfabet de notes musicals, i als qui només havíem de connectar els cocodrils de la placa Makey. Aquesta tasca reduïa considerablement el temps de muntatge, ja que les bagues estan etiquetades, no només amb la nota musical que fan sonar, sinó de la tecla a la qual s'han d'enllaçar a l'ordinador. Un cop acabat, els mestres vam col·locar tots els cables dins un tub protector per tenir-los més recollits.
 6. CINQUENA ACTIVITAT amb els alumnes Ara ja arribava el moment de començar a fer sonar cançons en aquest instrument tan particular.

Observacions

Es pot fer servir per a tots els nens i nenes de l'escola (Infantil i Primària). El material utilitzat és reciclat i el construïm entre tots. (valor que donem importància). Motiva molt als alumnes. Els nens i les nenes aprenen a interpretar i crear partitures amb grafia no convencional.

0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari