Els enginyers de 5è

febrer de 2018 Escola Nostra Llar
0 Comentaris Experiència participant MLA 2018
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge basat en el joc
1 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Durant el projecte els alumnes, com a enginyers de ferrocarrils, tenen l'objectiu de construir una xarxa ferroviària que millori les comunicacions entre les diferents ciutats d'Espanya. Una pàgina web (Wix) els indica els diferents reptes a seguir i va seqüenciant les diferents activitats. Totes les activitats es gestionen amb l'ús del Google Suite. Alguna d'elles inclou la creació d'u codi QR, l'ús del Canva o el disseny 3D. Els diferents reptes els permeten avançar fins a convertir-se en enginyers experts. L'ús d'una pàgina web facilita l'autonomia als alumnes si permet que el docent canvi de rol i acompanyi als alumnes en el seu procés, en lloc de dirigir-los.

Objectius

 • Reconèixer i valorar la diversitat cultural i lingüística d’Espanya, així com la seva distribució territorial.
 • Utilitzar Google Suite com a eina de treball cooperatiu.
 • Dissenyar un objecte 3D, amb el programa Tinkercad.
 • Crear un codi QR, que enllaci amb un pòster dissenyat amb el programa Canva.
 • Crear textos orals i escrits de diferent tipologia que recullin diferents aspectes del projecte. Crear textos orals i escrits de diferent tipologia, i en diferent format, que recullin diferents aspectes del projecte.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. REPTE 1. Formem grups i ens adjudiquem una ruta. Es donen diferents criteris als alumnes per tal que formin grups heterogenis. Un cop formats, de manera consensuada es distribueixen les diferents rutes. Cada grup té com a encàrrec comunicar 3 o 4 ciutats; conjuntament s'acaba construint una nova xarxa ferroviària. Un cop fet això, els alumnes reben la seva "acreditació d'enginyers".
 2. REPTE 2. DADA OBJECTIVA. Amb aquest repte es pretén recollir una dada objectiva que ens permeti veure les mancances del sistema ferroviari actual. Es demana als alumnes que busquin la distància en tren de Barcelona a Lleó. Actualment aquesta ruta té un pas obligatori per Madrid. A partir d'aquí es parla del concepte matemàtic "La distància més curta entre dos punts és la línia recta". S'extrapola a la dada ferroviària, i s'extreuen conclusions. En parlar del sistema de comunicacions radial i també de corredor mediterrani. Aquestes tasques queden recollides en dues fitxes. Un cop superat el repte, obtenen un mapa físic i polític d'Espanya.
 3. REPTE 3. PONTS I TÚNELS. Tenint en compte la seva ruta els alumnes han de decidir quants túnels o ponts necessiten, un cop decidit cal que els enganxin a un mapa, indicant el nom de les ciutats i de l’accident geogràfic.
 4. REPTE 4.1. TRÍPTIC. Disseny i creació d’un tríptic amb la informació de les diferents ciutats de la seva ruta.
 5. REPTE 4.2. CANVA i CODI QR. Disseny d’un pòster Canva, amb els elements principals de la ciutat. Creació d’un Codi QR, que enllaci amb el disseny del pòster Canva.
 6. REPTE 4.3. TINKERCAD. Disseny d'una placa 3D amb el nom de la ciutat. REPTE 5. DIMENSIÓ PLURILINGÜE. A través de 3 textos ser capaç d'identificar les diferents llengües i posteriorment localitzar el territori on es parlen. (Gallec, basc i aranès) (Obtenen revisors per la seva ruta)
 7. REPTE 5. LITERATURA ESPANYOLA. Crear un Hexàgon visual on es reculli la informació d’un escriptor de la literatura espanyola. Activitat en Castellà. (Se’ls aprova el projecte d’enginyeria)

Autor

Anna Maria Viñas Gracia

Anna Maria Viñas Gracia

Escola Nostra Llar

Tecnologies Emprades

TinkerCAD

Paraules Clau

Gamificació
ABP
interdisciplinari
Disseny 3D
codi QR
Canva
Google Suite

Observacions

Aquesta experiència educativa està basada en la metodologia d’Aprenentatges Basat en Projectes i la gamificació. És un projecte interdisciplinar on les TAC tenen un paper molt destacat. Un dels objectius d’aquesta experiència és apropar l’àmbit digital als alumnes i a través d’ell adquirir algunes de les competències bàsiques marcades pel departament.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari