El full de càlcul, de la matemàtica al joc

octubre de 2016 Escola Mare de Déu de Núria
0 Comentaris
Matèria
Matemàtiques
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Amb aquesta experiència aconseguim anar introduint als alumnes en les eines bàsiques d'un full de càlcul. Arribarem al final a dissenyar un joc de preguntes/respostes utilitzant condicional, format condicional i fórmules de càlcul de puntuacions.

Objectius

  • Aconsegueix introduir el concepte de fórmula com a forma general de donar unes instruccions operatives que valguin per tots els casos i s'adaptin als canvis de valors d'una variable.
  • Fomenta el raonament en la sintaxis de sentències condicionals i per assaig encert/errada raonen sobre les intruccions que han donat.
  • Aprenen a ser rigurosos en la sintaxis de les fórmules.
  • Valoren els tipus de dades que apareixen en un full de càlcul.
  • Comprenen que el valor d'una operació és útil per realitzar-ne automàticament una altra.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. La primera sessió és per introduir les operacions bàsiques d'un full de càlcul.Es pot fer amb els fulls de càlcul de Google o amb Excel. Es fa un full que sumi, resti, multipliqui i divideixi dos números. També un que faci el doble, el nombre següent...El temps aproximat és de una hora o una hora i mitja.
  2. La segona sessió és per fer un full de càlcul d'una factura. Aprendran a fer sumatoris, combinar cel·les, afegir imatges....(1 hora)
  3. La tercera es pot aprofitar per fer gràfics. Es busquen les dades climàtiques de la ciutat , es posen en una taula i s'investiguen les diverses maneres de representar-ho. (1 hora)
  4. A partir d'aquí podem fer un full de càlcul que inclogui la mitjana de notes per exemple d'una classe. Després farem sentències condicionals que poden dir-nos si aproven o no. També podem fer valors condicionals a les cel·les en verd o vermell segons el valor de l'examen o del final. (1 hora)
  5. Finalment ensenyem algun dels molts jocs de preguntes i respostes que hi ha a Internet. Busquem temes atractius com clubs de futbol, pel·lícules... i iniciem el treball ,preferiblement per parelles, del disseny del joc. Aquest joc pot estar fet per fotografies per exemple de cantants, fórmules condicionals a sota de cada fotografia que indiquen correcte o no quan escriuen el seu nom i finalment un comptador de puntuació. Si volem afinar el projecte podem protegir les cel·les on el jugador no hauria d'escriure. (2 hores)

Observacions

No disponible...


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari