Disseny d'aplicacions de Realitat Augmentada aplicables a l'educació ambiental – II. LLIBRES AMB R.A.

gener de 2016 Institut Escola del Treball
0 Comentaris
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Aquest projecte és la 2a part d’un projecte més extens d’utilització de les eines de RA en les activitats de l’educació ambiental. Hem fraccionat aquesta activitat en dues entregues donat que la diversitat de tecnologies que emprem en cada cas en dificultaria la descripció en conjunt. La RA és una tecnologia que està eclosionant en aquets moments. Ja es comença a trobar per tot arreu: museus, exposicions, llibres educatius, llibres de lleure, premsa, catàlegs comercials... i fins i tot en forma de gatges en productes comercials com ara patates fregides, cereals de desdejuni etc. Tanmateix, la RA és una eina molt potent des del punt de vista de l’educació. El seu ús ens permet augmentar el repertori de recursos emprats alhora que els diversifiquem i introduïm elements lúdics en el procés d’ensenyament-aprenentatge. Per tot això, ens va semblar necessari explorar les possibilitats d’aquestes noves tecnologies en la nostra activitat d’educadors ambientals. En aquest projecte explorarem les possibilitats de la RA a partir de llibres que incorporaran marcadors (aumentaty) o reconeixement d’imatge (aurasma) i ho aplicarem l’educació ambiental.

Objectius

 • Analitzar les possibilitats de la RA en les activitats d’educació ambiental.
 • Comparar diferents eines (aumentaty i aurasma) i metodologies (llibres i tallers).
 • Elaborar materials que incorporin RA com ara llibres i tallers.
 • Experimentar amb diverses tecnologies de RA (fotografia estereoscòpica, vídeo immersiu, aplicacions per a mòbil i aplicacions per a PC...)

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Introducció teòrica a la RA on el professor descriurà les diferents tècniques i usos.
 2. Elaboració pel professor d’una maqueta (exemple) i de les instruccions i plantilla amb la qual l’alumnat ha desenvolupat el seu projecte.
 3. Selecció dels temes que desenvoluparà cada alumne, evitant repeticions i comprovant que disposarà de suficient material per completar el projecte (models 3d, bibliografia, imatges...).
 4. Cerca bibliogràfica i elaboració d’una maqueta del contingut de cada un dels llibres. Cerca d’imatges i models 3D adients al guió.
 5. Maquetació del llibre i disseny dels elements de RA
 6. Validació del llibre i esmena d’errors, si cal.
 7. Disseny de tallers d’introducció a la RA en que els nostres alumnes actuarien com a formadors i que oferirem a col·lectius diversos: alumnes d’altres centres, públic en general, fira FP, Mercatec Lleida, Ciència al carrer...

Autor

Jordi Sanfeliu Llop

Jordi Sanfeliu Llop

Institut Escola del Treball

Tecnologies Emprades

iOS,Android

Paraules Clau

realitat augmentada
TIC
Medi Natural
educació
vídeo
Infografia

Observacions

Aquest projecte està en la fase 5. Els alumnes han començat a maquetar les seves propostes de llibres amb RA. Estem elaborant 7 llibres diferents amb temes força diversos com ara: El meu primer llibre de RA del Sistema Solar. El meu primer llibre de RA d’ocells. El meu primer llibre de RA d’animals domèstics. El meu primer llibre de RA de la Història del Canvi Climàtic. El meu primer llibre de RA de les Geleres. El meu primer llibre de RA dels Mamífers Marins. El meu primer llibre de RA d’Insectes. Paral·lelament, ja hem realitzat un primer taller de RA en el context de la celebració del dia Mundial de l’Educació Ambiental que vam dur a terme al nostre institut el passat 26 de gener. INSTRUCCIONS Per poder veure el llibre amb Realitat Augmentada cal disposar d’un PC amb web cam, tenir instal·lat el visor d’Aumentaty, descarregar l’arxiu trensfinal.atx2, descarregar i imprimir el llibre en pdf, obrir l’Aumentaty Viewer, dirigir la webcam a les pàgines del llibre i anar-les passant.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari