Ciutats en transformació

febrer de 2020 Padre Damián Sagrados Corazones
0 Comentaris Experiència participant MLA 2020
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

A mitjans del XIX, amb la industrialització, Barcelona creix atapeïda dins de muralles i els obrers hi viuen en condicions precàries. Per als obrers, l'enderrocament de les muralles serà una de les primeres fites en l'assoliment dels seus drets. Moltes veus s'alcen des de diferents sectors, a favor i en contra. Algunes qüestions que es desprenen davant d'aquest procés són: Com es va donar el procés? Quina és la idea de ciutat que s'imposa? Quin rol hi té Ildefons Cerdà? Què en queda a la Barcelona moderna de tot aquest moment de canvi?

Objectius

 • Fer una aproximació a la geografia urbana de la Barcelona de mitjan segle XIX, en ple procés d'industrialització i veure la densitat i el tipus de fàbriques que proliferaven dins la ciutat.
 • Analitzar les muralles de Barcelona (els seus orígens, les raons del seu manteniment i les conseqüències que ocasionaven als habitants de Barcelona), així com la societat.
 • Aprendre a analitzar diferents tipologies documentals, des de gràfics a escrits d'època (plànols, mapes, literatura i assaig d'època...).
 • Descobrir el patrimoni cultural present a la ciutat actual del període que s'estudia, elaborant una ruta temàtica per enllaçar els espais treballats, i conseqüentment, actuar de Guies, preparant i portant una visita als llocs estudiats.
 • Utilitzar les eines digitals per fer una ruta virtual.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Contextualització: observació de fonts històriques del districte Sarrià sobre punts rellevants d'aquest punt de la ciutat. Realització fotografies actuals d'aquests indrets.
 2. Elaboració d'un pòster grup-classe amb totes les fonts antigues i actuals.
 3. Realització dossier d'activitats: tombem les muralles, engrandim la ciutat!
 4. Escrivim un text expositiu donant resposta a la investigació sobre les transformacions a la ciutat de Barcelona.
 5. Pluja de idees sobre el nou Eixample
 6. Disseny rutes temàtiques de la ciutat de Barcelona amb l'eina "My maps": ubicació en el mapa de 5 espais singulars, incloure títol, descripció breu (català, castellà i anglès) i imatge real del punt d'interès.
 7. Què és un guia turístic? Activitat per contextualitzar la funció d'aquest i acordar els criteris d'avaluació de l'activitat posterior.
 8. Fem de guies! Realització in situ de les rutes temàtiques de la nostra ciutat. En cada espai els alumnes fan de guia turístic de la resta del grup i expliquen aquell punt que han treballat prèviament.

Autors

Patricia Maldonado

Patricia Maldonado

Padre Damián Sagrados Corazones
Xavier Oller Civit

Xavier Oller Civit

Padre Damián Sagrados Corazones

Paraules Clau

Ciutat
Transformació
Barcelona
Tecnologia
Ciències Socials

Observacions

Per la contextualització del projecte també es pot visualitzar la pel.lícula d'Oliver Twist.

Referències


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari