̈Cada capsa amaga una història ̈

gener de 2013 Escola El Sagrer
0 Comentaris
Temporització
10< sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

̈Cada capsa amaga una història ̈, una història de reciclatge, una història d’ art, d’expressió oral, d’ esforç i d’ il·lusió. Els codis QR ens ajuden a descobrir-la. Presento aquesta experiència com un petit exemple de com donar una ̈mirada TIC ̈ a les activitats d’educació infantil fent servir els dispositius mòbils .

Objectius

  • Facilitar el procés creatiu i l’autonomia dels infants,donant importància a la part afectiva com a motor de l'aprenentatge.
  • Potenciar la comunicació i expressió en diferents contextos.
  • Valorar i respectar l’esforç dels altres.
  • Introduir l’ús dels dispositius mòbils a l’aula.
  • Compartir l’experiència amb la resta de la comunitat educativa de l’escola i apropar-la a les possibilitats de les aplicacions educatives dels codis QR.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. L’experiència s’inicià a partir d’un projecte sobre el reciclatge del paper, emmarcat dins l’Agenda 21. Ens va semblar interessant buscar un objecte per reutilitzar, perquè els nens visquessin la transformació, en aquest cas d’una capsa de sabates a un teatrí de titelles.
  2. L’elaboració d’aquest teatrí consta de tres parts, que corresponen a tres tallers diferenciats: - La capsa escènica (calia pintar-la, decorar-la, enganxar el teló). - Els titelles de pal (cada nen havia de triar i crear els seus personatges). - El decorat (un cop decidit on transcorria l’acció, havien de crear el paisatge). Cada grup va tenir dues sessions de cadascun dels tallers.
  3. Paral·lelament a aquesta activitat, els nens anaven imaginant les seves històries, sent fidels als personatges que havien anat creant tot enriquint i vivint de manera molt significativa i motivadora aquest procés.
  4. A mesura que anàvem gravant anàvem projectant les filmacions. Aquest fet va afavorir la motivació dels infants que encara no havien gravat el seu conte, alhora servia per fer-ne una avaluació i autoavaluació.
  5. Després de la gravació es generaven els codis QR. Per una part els vam posar a cada teatrí perquè les famílies poguessin veure els videos i guardar-se l’enllaç. I per altra banda vam crear unes capses que també contenien els codis QR tant per utilitzar-los a les pròpies aules com per compartir-los amb altres classes i també per deixar-los a la biblioteca de l’escola com un recurs més.

Observacions

Valorem molt positivament l’experiència. Els recursos TAC han multiplicat el potencial de l’activitat artística i literària . El fet de filmar de forma individual els contes dels infants ha afavorit la regulació emocional dels propis nens, en relació a la vergonya, a l’expressió oral, corporal... i tot plegat ens ha servit per avaluar i autoavaluar-se ells mateixos. Pensem que l’ús dels dispositius mòbils a l’ educació infantil s’ha de donar necessàriament en un context significatiu i autèntic .

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari