150 anys d'Alícia al país de les meravelles

març de 2015 Departament d'Ensenyament
0 Comentaris
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

2015 va ser, entre altres, l'any de les Biblioteques i l'any que el popular conte Alícia al país de les meravelles complia 150 anys de la seva creació. Amb motiu d'aquestes dues efemèrides i aprofitant l'entorn de la biblioteca escolar varem treballar amb l'alumnat de CS diferents aspectes del conte i del seu autor, Lewis Carroll. El treball que es va fer es va concretar en una sèrie d'imatges del conte, de l'autor, de l'època, versions de pel·lícules,... on s'incorporava amb realitat augmentada informació relacionada amb les imatges que posteriorment van servir per fer una exposició als passadissos i biblioteca escolar. Tota la comunitat educativa en va poder gaudir i descodificar amb els dispostius mòbils la informació que contenien les imatges amb l'app LAYAR.

Objectius

 • Treballar el conte "Alícia al país de les meravelles" des d'una vessant global: artística, literària, ....
 • Conèixer l'autor Carrol Lewis i la seva biografia i bibliografia
 • Treball de l'època- finals del S.XIX
 • Conèixer efemèrides lligades a la lectura l'any 2015: l'any de les biblioteques i l'any del conte treballat
 • Crear una exposició amb el contingut del treball que incorporés la realitat augmentada (app layar)

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Després d'explicar que durant l'any 2015 es celebraria el 150 aniversari del conte "Alícia al país de les meravelles" i l'any de les biblioteques, varem pensar que podíem aprofundir en el treball del conte i aprofitar per muntar una exposició a la recent remodelada biblioteca del centre.
 2. Varem dividir-nos per buscar informació sobre el conte -competencia informacional- als ordinadors i tablets i varem detectar que ens interessava aprofundir en una sèrie d'aspectes que ens resultaven desconeguts: autor, època, versions del conte, de les il·lustracions, adaptacions al cinema, cartells, vestuari,...
 3. Els alumnes es van dividir en grups, ara si, per aprofundir en el treball d'un aspecte concret. Varen continuar buscant informació i acabant fent una exposició a l'aula d'aquella informació. Ara ja tothom tenia una idea general de conte des de múltiples aproximacions.
 4. Varem pensar com tractar tanta informació, pensant en l'objectiu final: muntar una exposició a la biblioteca del centre que fos atractiva i contingués tota la informació que havíem trobat.
 5. Els hi vaig presentar l'app LAYAR i la versió online. Aquesta plataforma ens serviria per augmentar la informació de les imatges de l'exposició.
 6. Cada grup va conclure la seva recerca d'informació en un treball: vídeo, àudio, bloc, imatges tractades,... . El treball era molt ampli, incloia dinamitzacions de lectura, representacions, tall d'àudio, descripcions de moments i fets històrics (gust per la lectura,... ).
 7. Varem escollir les imatges, il·lustracions, contes, caràtules de pel·lícules, cartells, que volíem que formesin part de l'exposició. Els varem digitalitzar per poder pujar a LAYAR.
 8. Vam incorporar la informació treballada pels grups (amb format vídeo, àudio, blocs,....) a les imatges seleccionades per formar part de l'exposició gràcies a la versió online de LAYAR
 9. Varem muntar l'exposició, la varem difondre entre tot l'alumnat, famílies,... i la vam inaugurar. Tothom va poder veure, escoltar, reproduir,... la informació enllaçada a les imatges amb l'app LAYAR instal·lada en els dispositius mòbils i que resumia molt bé tot el que s'havia treballat durant 10 sessions.

Apps

Tecnologies Emprades

Android

Paraules Clau

lectura
literatura
realitat augmentada
contes
exposició
biblioteques escolars
primària

Observacions

No disponible...

Referències


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari