Descobrim els ODS amb realitat augmentada

desembre de 2018 Sadako
0 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
1-2 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge basat en el joc
Aprenentatge cooperatiu
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

En les dues darreres assemblees d’alumnes del curs passat, a l’escola vam proclamar el nostre compromís amb la millora dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) promoguts per Nacions Unides i la Unesco. El propòsit és aportar el nostre granet de sorra en la millora global del planeta. Cada nivell de l’escola ha escollit un dels 17 objectius de desenvolupament sostenible i s’ha compromès a emprendre accions grupals i individuals per contribuir a la seva millora. Dintre d’aquest marc, a la festa del “Matí de Nadal” d’enguany, es va organitzar una exposició interactiva mitjançant dispositius mòbils i realitat augmentada, perquè els alumnes i les famílies coneguin quins són els ODS. Dita exposició, d’entre altres elements, constava de tot un seguit de qüestions que els participants havien d’anar resolent anotant en un full de respostes. Les qüestions eren presentades mitjançant realitat augmentada emprant l’app HP Reveal, en escanejar l’aura que amagaven les icones dels 17 ODS. En acabar la visita a l’exposició, els participants rebien feedback sobre el solucionari i se'ls premiava amb un joc de taula sobre els ODS promocionat per les Nacions Unides; i així poder seguir ampliant el coneixement sobre el projecte. Així, barrejant: tecnologia, descobriment i joc, vam aconseguir apropar als alumnes i les famílies el projecte sobre els ODS. Fou curiós com molts participants se sorprenien d’algunes de les respostes que eren certes, i que havien errat, la qual cosa dona mostra de la necessitat d’aprofundir amb les fites que els projecte dels ODS té marcades.

Objectius

  • Conèixer els objectius de desenvolupament sostenible.
  • Practicar amb eines de realitat augmentada en l'àmbit d'usuari.
  • Afavorir l'aprenentatge compartit: entre iguals, amb la família.
  • Estimular la reflexió sobre aspectes importants de sostenibilitat al món.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

  1. PREVI A L'EXPOSICIÓ - Consultar els materials sobre els ODS que trobareu als enllaços adjunts per fer el disseny de la vostra exposició interactiva.
  2. PREVI A L'EXPOSICIÓ - crear les aures amb l'app HP Reveal. Les aures són els elements interactius que veuran els participants. En la nostra experiència eren vídeo-preguntes sobre els ODS. Aquests vídeos han estat realitzats amb l'app Keynote. Els podeu trobar a la carpeta del Drive enllaçada als materials adjunts. Una proposta, que nosaltres no vam fer per manca de temps, seria que algun curs fos el responsable de crear aquests vídeos i aures.
  3. PREVI A L'EXPOSICIÓ - preparació dels dispositius per escanejar. IMPORTANT, per facilitar l'escaneig de les aures des de qualsevol dispositiu mòbil (iOS o Android), és recomanable (inclús necessari), seguir a l'usuari creador de l'aura. Això ens va fer decidir en tenir un banc d'iPads del centre amb l'app ja descarregada i seguint a l'usuari. Una altra opció hauria estat que els participants es descarreguessin l'app al seu dispositiu i després seguissin a l'usuari. No són uns passos complicats, però vam preferir facilitar la participació encara que això suposes un xic més de feina per a nosaltres.
  4. PREVI A L'EXPOSICIÓ - crear el material per exposar (pòsters, logos...) així com aquell necessari per als participants a l'exposició (full de respostes, jocs de regal, etc.). Podeu trobar el nostre material, fet amb l'app Pages, a la carpeta compartida.
  5. DIA DE L'EXPOSICIÓ - Amb l'exposició ja muntada i el material per participar a punt (dispositius, full d'instruccions/respostes, etc.). Rebre els participants i fer cinc cèntims de l'activitat (va molt bé tenir el joc de taula, que és el premi per participar, exposat a l'entrada). Aquesta rebuda pot ser feta per alumnes de l'escola. Així com el feedback final, per meditar sobre les respostes errades.

Observacions

Un cop realitzada l'activitat, valorem com a molt bona la participació i valoració rebuda per part de les famílies i alumnes. La qual cosa ens anima a donar-li continuïtat un altre curs, però procurant donar major protagonisme en la preparació prèvia als alumnes. Cal dir que els materials que es poden trobar a l'espai web del projecte, a banda del joc amb què hem plantejat la nostra exposició, són molt diversos i interessants.

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari