Descoberta de la desembocadura del Besòs

febrer de 2017 Institut Barri Besòs
0 Comentaris
Temporització
3-5 sessions
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge basat en el joc
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Els alumnes de la USEE de l'institut, molt aficionats als ocells, han proposat fer un projecte relacionat amb les aus. Per aquest motiu hem anat d'excursió a la desembocadura del Besòs per observar la flora i la fauna del parc fluvial. En tornar a l'institut hem fet diversos productes per donar difusió al que hem vist entre els alumnes i les famílies de l'institut i també conscienciar sobre la contaminació que hi ha.

Objectius

 • Descobrir una zona natural molt propera d'on viuen els alumnes i que mai havien visitat, afavorint el coneixement de l'entorn on viuen.
 • Treballar les competències bàsiques de manera globalitzada partint dels interessos dels alumnes.
 • Afavorir la relació entre els alumnes de la USEE i també amb els docents.
 • Promoure la cerca activa d'informació i l'elaboració de la mateixa amb una finalitat divulgativa.
 • Donar a aquesta alumnes una oportunitat d'èxit, proporcionant-los la oportunitat de donar a conèixer els seus coneixements i convertir-los en experts sobre un tema.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. En assemblea hem decidit els temes dels projectes que treballaríem en el proper trimestre i un dels escollits ha estat el món dels ocells (30 min).
 2. Hem preparat una sortida, mirant informació de la desembocadura, demanant els prismàtics en préstec a la Fabrica del Sol, i hem convidat els professors de pràctiques que en saben molt d'ocells (30 min).
 3. El dia abans de la sortida els professors de practiques han explicat quins ocells es podrien veure al riu Besós. Ham repartit targetes a cada alumnes amb diverses plantes i animals que havien d'identificar quan arribéssim al riu. Cada targeta valia diferents punts en funció de la dificultat de trobar l'animal o la planta (1h 30 min).
 4. Hem fet la sortida al riu, i una cop allí hem fet fotografies als animals, les plantes i altres aspectes del riu amb els mòbils i també amb la tauleta (4 hores).
 5. Posteriorment a la sortida, amb el material recollit hem fet diversos productes en funció de les preferències de cadascú: pòsters digitals amb les imatges, imatges interactives amb informació, entrades explicatives al blog, dibuixos, i també hem preparat una exposició física que es mostrarà al vestíbul del centre (5 hores).
 6. Finalment es fa la difusió explicant el que s'ha observat a l'aula ordinària i també es mostrarà a les portes obertes del centre (30 min).

Autor

Maria Macià

Maria Macià

Altres

Tecnologies Emprades

Android

Paraules Clau

diversitat
aprenentatge competencial
descoberta
exposició
USEE

Observacions

Aquests alumnes passen un percentatge d'hores molt alt dins de l'aula amb els seus companys fent tasques molt semblant, per això, de tant en tant demanen tenir un espai més relaxat per ells. Aquests projectes puntuals que parteixen dels seus interessos són molt importants pels alumnes ja que els permeten aprendre d'una manera més globalitzada i motivadora. Es tracta d'alumnes que no acostumen a anar a les sortides del grup classe i que surten molt poc pel seu barri, el fet d'anar en petit grup els dóna confiança i els permet descobrir indrets que d'una altra manera no veurien.

Referències


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari