CÈSARTREK EXPLORERS

gener de 2019 Escola Cèsar August
1 Comentari Experiència participant MLA 2019
Temporització
6-10 sessions
Metodologia(s)
Classe inversa
Aprenentatge per projectes
Resolució d'exercicis i problemes
Aprenentatge basat en el joc
1 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

El projecte: CÈSAR TREK EXPLORERS és una proposta innovadora que s’adreça a alumnes de 5è i 6è de primària. La proposta es centra en un google sites, “CÈSAR TREK”, que guia l’aprenentatge de l’alumnat. Amb aquesta pàgina web s’ha realitzat íntegrament la unitat de coneixement del medi natural, social i cultural sobre el sistema solar i l’univers L’alumne es el protagonista d’aquesta aventura estel·lar en la que ha d’explorar la galàxia com aprenent de la tripulació de la nau Enterprisse i desar les dades en una mena de registre anomenat “Tractat Planetari”, portafoli digital (PLE). Finalment i per aconseguir ser tripulant oficial de la nau hauran de superar una prova de coneixements sobre la galàxia que han explorat, google forms, i així obtenir la insígnia que els acrediti. Per sort per superar tot aquests entrebancs contaran amb l’ajut de la tripulació de la nau espacial, els capitans J. Kirk i Spock, la oficial de comunicacions Uhura, el pilot Sulu i l’enginyer Scotty. La tasca a més de l’us de diferents aplicacions de google, documents, diapositives i formularis i de la cerca d’informació a traves d’internet, també conte una part de gamificació a una de les pàgines per resoldre un problema de comunicació amb la nau Enterprise Amb aquesta proposta l’alumnat treballa i aprèn amb les tecnologies, les quals esdevenen una eina d'aprenentatge competencial per assolir els continguts curriculars.

Objectius

 • Descriure els elements principals que constitueixen l’Univers i la relació que hi ha entre ells.
 • Explicar els diferents elements que formen el sistema solar: el Sol, els planetes i altres cossos celestes a través d'un dossier escrit (google docs)
 • Conèixer l’estructura bàsica de la Terra (hidrosfera, geosfera i atmosfera), així com les seves característiques principals com a planeta.
 • Cercar i contrastar informació sobre l’Univers i el sistema solar a partir de la utilització de diferents pàgines web

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Els alumnes són els protagonistes d'una gran aventura ambientada en el segle XXIII i formen part d’un grup d’aspirants a tripulació de la nau. Es per això que faran un treball d’investigació de la galàxia per aconseguir formar part de la flota de federació de planetes. A la primera sessió els alumnes entraran a l’entorn de google apps i accediran al clasroom per mitjà del codi de la classe. Un cop han accedit a la classe entaran al google sites i al tractat planetari. A partir d’aquí han de llegir atentament les primeres pàgines del sites amb l’ajut del mestre, que en aquesta sessió té un paper més actiu.
 2. Inici de procés. UNIVERS I GALAXIA En aquesta activitat s’iniciaran en la investigació mitjançant el sites de CÈSARTREK, cercant a internet i desant la informació en el seu portafolis digital (PLE), tractat planetari, contaran per això amb ajut de la tripulació. Es tracta de la primera prova de foc i hauran de ser capaços d’explicar què es l’univers i la galàxia per continuar la investigació
 3. ASTRES I SISTEMA SOLAR I TERRA Un cop superat la primera prova començaran ben bé el treball d’investigació sobre la galàxia en la qual es troben i que han d’explorar, la Via Lactea. Primer els astres. Hauran de cercar informació sobre els astres i després sobre el sistema solar, on per mitjà d’un sorteig realitzaran un anàlisi d’un dels planetes del sistema solar i per això faran servir una diapositiva. Sempre provaran amb imatges les seves informacions al tractat planetari
 4. TERRA I MOVIMENTS TERRA En aquesta pàgina es centraran en la terra. Les seves parts Als moviments de la terra els alumnes hauran d’explicar els diferents moviments que realitza el planeta. Sobre si mateix i al voltant del sol i també hauran de demostrar-ho amb imatges.
 5. LLUNA A la lluna l’alumnat es trobarà amb un problema. Els Klingongs que des de la cara oculta de la lluna han sabotejat les comunicacions amb la nau i s’ha perdut la comunicació. Per restablir les comunicacions els alumnes hauran de desxifrar un codi secret en llenguatge klingon i així accedir a la pàgina de la lluna.
 6. GRAVETAT En aquesta tasca els alumnes han d’explicar la gravetat i a més han de calcular el seu pes a tots les planetes del sistema solar.
 7. CONCLUSIÓ. PADLET I QÜESTIONARI Finalment els alumnes hauran de penjar els seus tractats planetaris a un mur virtual Padlet i després realitzar amb èxit el qüestionari per aconseguir el seu certificat que els acrediti com a tripulants oficial de la flota de la unió federal de planetes.

Observacions

Amb aquest projecte hem plantejat fer una classe invertida de manera que és l'alumne qui a través d'orientacions d'un sites genera el seu propi coneixement, cerca i descobreix. Aprèn a aprendre. El mestre només orienta i resol petits dubtes a l'aula. Les TIC esdevenen una eina d'aprenentatge en el qual l'alumne a més d'assolir els continguts curriculars de l'àrea, també aconsegueix familiaritzar-se i assolir el domini de la eina amb aplicacions de google (clasroom, docs, diapositives, formularis), tot creant el seu propi portafoli digital (google drive) i amb la cerca d'informació a través d'internet. Per veure el seguiment d'aquesta aventura us adjuntem l'enllaç: https://sites.google.com/xtec.cat/cesartrek/home L'activitat és oberta per què una altra escola o centre la pugui realitzar.

Comentaris

Judit Parramon
Judit Parramon
Va comentar el 26-05-2019
0 | Et sembla útil el comentari?
0
Gran idea!

Molt bé David el pròxiim curs la tindré en compte! Molt bona feina!


per escriure el teu comentari