RÀDIO TORROJA

gener de 2019 Escola Torroja i Miret
0 Comentaris Experiència participant MLA 2019
Temporització
Sense definir
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge cooperatiu
Classe inversa
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

Ràdio Torroja, és la continuació del projecte comunicatiu que vam engegar el curs passat amb la Torroja News. És tracta d’una ràdio escolar on els nens i nenes de Cicle Superior realitzaran una sèrie de programes setmanals. Com a metodologia basada en projectes, cada grup classe realitzarà 5 seccions, les quals no tenen perquè coincidir entre classes. Es tracta que facin seva la ràdio i els hi donin el seu toc personal. Es un treball que es realitzat dintre de l’àrea de llengua catalana junt amb l’especialista de Tic del centre. Per això hi ha un treball previ de recerca i elaboració dels materials i guions que portaran a terme el locutors. Posteriorment amb els dispositius mòbils es realitzarà l’enregistrament amb la APP Speaker Studio (REC) i es crearà un podcast. El programes es poden escoltar a través de propi perfil d’Speaker Studio, web del centre i facebook.

Objectius

 • 1.- Millorar la competència comunicativa tant a nivell de llenguatge oral com escrit.
 • 2- Aprendre a investigar per aprendre.
 • 3-Expressar-se per escrit i oralment utilitzant tècniques diverses (diàleg, narració, descripció...) amb finalitats també diverses (fabulació, simulació de situacions comunicatives, expressió de vivències...)
 • 4-Observar el funcionament de la llengua tant per organitzar la seva expressió, com per adonar-se de totes les possibilitats expressives i lúdiques del llenguatge.
 • 5- Aprendre a enregistrar i muntar els diversos clips d'audio per tal de publicar un programa de ràdio de forma correcta.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Audició de diferents fragments de programes de ràdio, seccions, etc. Creació de grups i exposició de idees per crear les seccions que tindrà el programa. Presentació d’una plantilla amb google docs on els nens/es hauran de construir el guió de la seva secció amb els subapartats.
 2. Recerca del material que necessitem per a crear el nostre contingut. Notícies: les notícies redactades amb el seu corresponent format. Humor: els acudits, bromes, trucades sorpresa, etc. Música: Dedicatòries, cantants ,àlbums i cançons, etc Anuncis: anuncis locals, anuncis inventats, etc Esports: esports del pati, escola,etc. Tot aquest material es va fent també a través de google classroom i documents compartits
 3. Elaboració del diàleg. Amb el material elaborar han d’escriure un guió on s’han d’expressar com a locutors. Utilitzant així l’expressió escrita correctament. Per posteriorment assajar conjuntament l’expressió oral del mateix. Tot aquest material es va fent també a través de google classroom i documents compartits.
 4. Explicació de l’APP Speaker Studio. Funcionament de la taula de mescles, enregistrament de veu, introducció de melodies, etc. Practicar amb els alumnes l’enregistrament i mescla amb alguna melodia que tenen al seu drive.
 5. Creació de les melodies introductòries per a cada secció amb l’APP Keezy. Aquestes cançons les faran servir tots els grups per tal que la ràdio tingui un disseny coherent al llarg del curs. Els alumnes faran un assaig tots junts per tal de veure com pot ser el resultat del programa i introduir les unions entre seccions.
 6. Gravació de les diferents seccions. Els alumnes ha de portar desat en el seu propi drive les melodies, sons, cançons que vulguin fer servir en la seva secció. Introduir-les per ordre al Speaker Studio i gravar la seva corresponent secció.
 7. Per finalitzar, muntem el programa i el pugem com a podcast. Elaboració amb el genial.ly d’un cartell amb els components del grup classe i les seves seccions per tal de publicar-ho en els diferents mitjans comunicatius de l’escola.

Observacions

La ràdio ha estat explicada durant un trimestre. Al llarg del curs els alumnes segueixen treballant per classes per intentar publicar un programa setmanalment. Per tant al haver 5 classes, els grups sempre tenen un marge de mes i mig per elaborar i enregistrar el programes.

Referències


0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari