Ens endinsem en el Sistema Solar mitjançant la realitat augmentada

gener de 2017 Auria
0 Comentaris Mobile Learning Awards 2017
Temporització
Projecte
Metodologia(s)
Aprenentatge per projectes
Aprenentatge per projectes
0 | Et sembla útil l'experiència?
0

Síntesi de la proposta

La secció d'educació secundària hem treballat el Sistema Solar. L'experiència ha consistit en la creació d'una maqueta del Sistema Solar, implicant a la resta d'aules de l'escola i comptant amb l'ús de dispositius mòbils. La classe SD ha elaborat uns vídeos amb informació dels astres, transformant-ho a realitat augmentada amb l'aplicació Aurasma. Les imatges que activen els vídeos s'han penjat als diferents astres. Les classes SB i SA han fet els elements del planetari observant-los prèviament mitjançant hologrames. Per fer possible aquesta visualització s'ha necessitat una peça construïda per la classe SC. Finalment s'ha avaluat l'aprenentatge mitjançant l'aplicació Kahoot.

Objectius

 • Cercar i contrastar informació sobre l’Univers i el Sistema Solar en diferents webs i utilitzant diferents suports (hologrames).
 • Comunicar la informació treballada a través de la realitat augmentada (aplicació Aurasma).
 • Conèixer el nom i característiques dels diferents astres que conformen el sistema solar mitjançant l’ús de dispositius mòbils.
 • Actuar amb autonomia i responsabilitat en la realització de les diferents tasques.
 • Interaccionar amb el grup de manera cooperativa.

Pas a pas (seqüència d'activitats)

 1. Escollim el tema del projecte. (2-3 sessions) Els alumnes d'Educació secundària escullen el tema del Sistema Solar per treballar part del primer i segon trimestre a l'àrea de Coneixement del Medi. Es proposa treballar-ho a través d'una maqueta, on pugui col·laborar la resta de l'escola i utilitzar algunes tecnologies com: realitat augmentada, hologrames i aplicacions com Kahoot! i Aurasma.
 2. Cerquem informació. (Dos mesos més o menys) Les quatre classes d'ESO cerquen informació a través de diferents recursos: Internet, llibres d'astronomia de la biblioteca d'Igualada i també a través dels coneixements previs d'alguns alumnes. I es treballa la informació trobada també utilitzant recursos per a les pissarres digitals. Aquest punt és el que estem més sessions, ja que cada aula s'adapta a les capacitats i necessitats de cada alumne. La informació que es busca es basa en els interessos dels alumnes i això fa que cada aula faci el seu procés de recerca. És molt difícil temporitzar-ho.
 3. Ens repartim les tasques per poder crear la maqueta. (Una sessió per repartir-les) Per tal que tota l'escola participi del projecte ens dividim les tasques per seccions. Les aules de secundària A i B es fan la majoria dels planetes, deixant dos per altres aules, amb l'ajuda dels hologrames; secundària C i D sintetitzen la informació, es memoritzen el text i graven els vídeos per l'aplicació Aurasma. Educació Primària A i B fan el Sol també utilitzant hologrames. La secció d'alumnes amb necessitats de Suport generalitzat realitzen el planeta Neptú, el planeta Urà i algunes estrelles. Educació Infantil fa altres estrelles, els cometes i meteorits. La secció de Transició a la Vida Adulta fa el coet i l'astronauta (on els alumnes es poden fer fotografies). Cada secció adapta les tasques que se'ls hi assigna a les capacitats i necessitats dels alumnes. Fem que el projecte sigui de tots i que tothom hi aporti alguna cosa feta per a ells i elles.
 4. Realització de les tasques de secundària utilitzant la tecnologia educativa. (8 sessions) Dues de les classes de secundària, C i D, els hi toca resumir i sintetitzar la informació de cada astre. Ells i elles transformen aquesta informació en un text per després gravar els vídeos que s'utilitzen per a l'aplicació Aurasma. Les altres dues classes (secundària A i B) creen la majoria dels planetes per la maqueta. Els i les alumnes observen els planetes (grandària, colors i forma) a través dels hologrames. El prisma que utilitzem per visualitzar-ho també ho creen ells i elles gràcies a tutorials del Youtube.
 5. Utilitzem realitat augmentada amb l'aplicació Aurasma. (2 sessions) Es graven els vídeos i es fan les fotografies que queden enllaçades per l'aplicació Aurasma. S'imprimeix les imatges que vinculen als diferents vídeos per poder-les escanejar amb el nostre dispositiu mòbil. Hi ha un vídeo per cada astre: Mercuri, Venus, la Terra, la Lluna, Mart, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú, el Sol, estrelles, cometes. I, a més a més, altre vocabulari com: Sistema Solar, moviment de translació, moviment de rotació i astronauta.
 6. Muntem la maqueta. (Es va fent a mesura que els astres i altres elements estan creats es van afegint a la maqueta) Es munta la maqueta on aniran tots els elements del sistema solar creats per les diferents classes de l'escola. I dels planetes es pengen les fotografies de l'Aurasma. A més a més, també es col·loquen diferents tauletes digitals amb els prismes per visualitzar els hologrames.
 7. Visita a l'exposició del Sistema Solar. (Durant dues setmanes) Tots els i les alumnes de l'escola, aula per aula, visiten l'exposició que es munta en una part de l'escola. Amb els dispositius mòbils, escanegen les imatges i poden aprendre i conèixer informació que els seus companys de secundària han exposat a través dels vídeos. També poden veure els planetes amb les tauletes digitals, sobretot pels alumnes amb mobilitat reduïda o inexistent, per fer-los-hi més pròxima l'experiència.
 8. Avaluació. (1 sessió) Per tal de fer una avaluació amb els alumnes de secundària es proposa l'aplicació Kahoot! En lloc de fer aquest joc d'una manera individual, ho fem en petits grups on entre ells han de pensar la resposta correcta. És una manera divertida de poder avaluar el que han après.

Autor

Tecnologies Emprades

Android,iOS

Paraules Clau

sistema solar
educació especial
aurasma
Kahoot
realitat augmentada
hologrames
maqueta
exposició
internivell
interdisciplinari
projecte
coneixement del medi

Observacions

En aquest projecte s'ha involucrat tota l'escola des dels alumnes fins als docents i especialistes. Hem descobert a través de la tecnologia que es pot aprendre d'una manera més dinàmica, original i motivadora pels alumnes. Ha estat una experiència genial!!

Comentaris

Sigues el primer a comentar aquesta experiència


per escriure el teu comentari