18 maig 2020

Estem a final de curs i ha arribat el moment en què el nostre alumnat ha de documentar i fer presentacions dels projectes treballats i una bona manera de fer-ho és enregistrant un vídeo. En aquests dies de confinament, la situació prevista ha canviat força respecte a la planificació que teníem proposada inicialment per aquesta activitat i ens podem trobar amb el neguit de no poder utilitzar aquelles eines que normalment utilitzàvem a l’aula. Com podem resoldre aquesta situació?

GRAVAR EL VÍDEO DES DE CASA

Una bona forma pot ser ajudar-nos d’aquells dispositius de què la majoria de l’alumnat disposa com són els mòbils. Ens pot facilitar la feina pel que fa al hardware, així com en l’aprenentatge de l’edició de vídeo en sí, ja que estan habituats a fer-los servir i l’ús de les aplicacions és força intuïtiva.

ANIMEM-LOS…

Encara que estiguem confinats hi ha uns previs que igualment hauran de treballar. Primer de tot caldrà preparar l’storyboard, després el guió narratiu i finalment el guió del rodatge. En la fase de gravació caldrà prestar especial atenció a la producció, buscant la localització més idònia, la il·luminació, el vestuari i els accessoris que ajudin a contextualitzar la història que es vol transmetre i sobretot, assajar!!!! Tot seguit us proposem uns consells a tenir en compte en aquests temps de confinament:

  • Il·luminació: és molt important que la llum il·lumini la cara. No gravar en habitacions fosques ni a contrallum.
  • Fons: triar un fons net on no hi hagi moviment ni elements que distorsionin.
  • Enquadrament: revisar bé l’enquadrament de la persona que s’enregistra, vigilant que no quedi tallada ni massa aire per la part de dalt.
  • So: a poder ser gravar amb un micròfon. Si no se’n disposa, parlar amb veu ben forta i clara prop del micròfon del mòbil.
  • Horitzontal: gravar en format horitzontal. És el que anirà millor si després s’ha de veure en una pantalla de qualsevol dispositiu. Tingueu en compte que del format horitzontal es pot passar a vertical però no a l’inrevés.
  • Llenguatge corporal: Les mans transmeten molt. És important que emfatitzin el que s’està transmetent, sense gestos estranys i sobretot tenint en compte de no tapar-se la cara.
  • Guió: es pot tenir un guió al davant per a no perdre el fil, però és molt important no llegir! Cal explicar una història, no llegir-la!!

Per a tots els docents que tingueu alumnes fent App Education, us proposem aquest vídeo de 10 consells per a fer el vídeo de presentació de l’App.

QUINA APLICACIÓ UTILITZEM

I ja ho tenim tot a punt perquè l’alumnat comenci a gravar i a crear el seu vídeo, però encara no hem decidit quina aplicació utilitzarem. Haurem de tenir en compte algunes consideracions importants: si l’aplicació té una versió gratuïta, la quantitat de publicitat que hi apareix, la facilitat d’ús, evitar les marques d’aigua que genera algunes d’aquestes aplicacions en la seva versió gratuïta, ... Teniu una bona col·lecció amb valoracions sobre aquestes Apps a mSchools Toolbox.

LA NOSTRA SELECCiÓ

El més important serà tenir en compte el sistema operatiu del mòbil: Android o iOS. Si l’alumne té un iPhone o iPad, segurament ja li vingui per defecte l’aplicació iMovie. Amb aquesta aplicació podran crear un projecte on afegir-li clips de vídeo i fotos. Permetrà ajustar la pel·lícula, allarga-la o escurçar els clips, canviar la seqüència dels clips, incorporar música, efectes de so i transicions de manera molt fàcil i intuïtiva.

Una altra bona opció d’aplicació existent tant pel sistema operatiu Android i iOS és KineMaster. Permet l'edició de vídeos utilitzant capes, incorporar text, imatges i so fàcilment. A més, permet l'ús del Croma amb un ventall molt complet de colors. La publicació dels vídeos també es força senzilla, tot i que, en la versió gratuïta apareixerà la marca d'aigua encara que és molt discreta i no interfereix pràcticament. En acabar l'edició KineMaster ens permetrà desar el nostre projecte a la memòria del nostre terminal en diferents qualitats.

EDITEM EL VÍDEO

Aquí és on realment l’alumnat desenvoluparà la seva història i construirà cadascun dels fotogrames que formaran la seva pel·lícula.

Hauran de mirar els talls que han realitzat, en quin ordre els volen muntar, seleccionar les escenes de vídeo més adients, ...  i en aquest moment és quan aplicació els pot ajudar a fer aquesta feina més fàcil.

Qualsevol de les dues aplicacions, iMovie i  KineMaster, els permetran realitzar el vídeo d’una forma força senzilla i intuïtiva.

0 | Et sembla interessant aquest article?
0