04 maig 2020

Química, física, genètica, ecologia, nanociència... podem treballar tots aquests continguts amb el nostre alumnat des de la distància? La plataforma mSTEAM disposa d’una col·lecció de mòduls educatius de primària i secundària, específicament dissenyats per treballar continguts STEAM utilitzant dispositius mòbils a l’aula. Us proposem algunes idees per transformar les activitats d’aquests mòduls en reptes educatius pel vostre alumnat durant el confinament. Les possibilitats són infinites!

Mitjançant la indagació, experimentació i reflexió, els alumnes podran treballar de forma autònoma en la resolució dels reptes proposats, o en grup mitjançant l’ús d’eines col·laboratives. A més, la transversalitat característica dels mòduls fomenta la seva creativitat i vessant més artístic.

 

UNA REGATA VIRTUAL

En aquests moments de confinament, per què no viatjar al grat del vent? Segons s’explica al mòdul L’aventura de la navegació, els alumnes poden fer servir apps de navegació amb mapes, com Google my maps o Mobile History Map, per orientar-se i assenyalar el recorregut de les diferents etapes d’una regata imaginària. Com es «mourà» el seu vaixell? Amb l’aplicació Windy estudiaran la velocitat i direcció del vent que l’impulsarà. Tot el viatge quedarà documentat al quadern de bitàcola, a Google Drive o un diari de viatge de l’app Journi Blog. També es poden fer servir eines de missatgeria instantània per compartir les evolucions.

 

UN OASI DINS DE CASA

El mòdul Oasi de Biodiversitat gira al voltant de la biodiversitat. L'alumnat pot documentar les plantes i animals que troba a la llar, o a les sortides permeses, mitjançant Google Drive i l’app Natusfera (recomanem la creació d’un projecte privat). En cas que no n’identifiqui l’espècie, podrà demanar ajuda a la comunitat de l’app o (en el cas de plantes i arbres) fer servir les aplicacions PlantNet i ArbolApp.

L'objectiu del mòdul és construir un oasi de biodiversitat per atraure animals. En aquest sentit, estudiarà quin és el millor espai de la casa mesurant diverses variables com la temperatura amd Smart Thermometer, la lluminositat amb Physics Toolbox o Phypox, el soroll amb Science Journal i les vibracions amb Physics Toolbox o Vibration Meter.

Per construir l’oasi (pot ser un hotel d’insectes, una caixa niu, un jardí petit, o altres opcions tipus “do it yourself”), els alumnes faran servir materials reutilitzats que tinguin per casa (potser amb ajut de la família). Finalment, faran un seguiment de la seva evolució, documentant l’aparició de noves espècies.

 

COM ENSENYEM ELS ORDINADORS?

Com s’ho fa l’app Akinator per endevinar el personatge en què estem pensant? Amb el mòdul Com ensenyem als ordinadors, l’alumnat comprendrà com funciona la intel·ligència artificial, a través de l’experimentació amb apps com Google Arts & Culture, Art Selfie, o experiments amb una xarxa neuronal com Corre, Dibuja! Podrà generar el seu propi arbre de decisions, una representació bàsica d’un algorisme.

Crearà un joc propi d’endevinar personatges, basat en una temàtica determinada i limitant el nombre de preguntes. Les apps Mindomo (Android) i Mind map & note taking tool - MindMeister (iOS) serviran d’ajuda per dissenyar l’arbre de decisions. Un cop fet, pot intercanviar el joc amb altres grups (per trucades, missatgeria o videoconferències) i fins i tot jugar-hi a casa amb la família.

 

REFLEXIONS, POSADES EN COMÚ

Als mòduls mSTEAM, sovint es demana als alumnes que reflexionin sobre un tema determinat, es mobilitzen els seus coneixements previs, es posen en comú les lliçons apreses amb la resta de la classe, etc. En general, emprar plataformes com Moodle, Google Drive, Microsoft One Drive, Google Classroom o Edmodo us permetrà gestionar aquestes interaccions a més de facilitar l’intercanvi d’arxius entre docent i alumnat.

Us proposem:

  • Demanar a l’alumnat que documenti l’avenç del seu projecte amb eines com Animoto, Flip Grid, KineMaster.
  • Que enviï les reflexions en formats menys habituals, com ara un vídeo o missatges de veu compartits (o no) amb la resta de la classe.
  • Fer posades en comú amb eines que permeten el debat, com el Tauler d’Activitats de Google Classroom o aplicacions de missatgeria com Telegram, Whatsapp o GroupMe.
  • Planificar vídeo-trucades amb la classe, en cas que sigui possible.
  • Emprar eines com Kahoot, Quizizz o Formularis Google per comprovar l’assoliment de continguts.
  • Generar espais compartits que possibilitin la coavaluació (Google Docs, Edmodo) i l’autoavaluació (Google Forms).
  • Establir dinàmiques col·laboratives tipus Jigsaw, designant diferents rols als membres d’un equip que treballa a distància en una mateixa missió.

 

No tingueu por de provar coses noves! Trobeu el que s’adapti millor a les vostres necessitats i, un cop ho tingueu, plantegeu-vos si d’aquesta solució us podrà ser útil més endavant, quan torneu a les aules. I no oblideu compartir les solucions que us funcionin!

Accediu a tots els mòduls didàctics mSTEAM i a la col·lecció a Toolbox "mSTEAM en línia" (Android, iOS)!

 

 

0 | Et sembla interessant aquest article?
0