15 juny 2020

Més enllà de l’amplíssim ventall de mesures que es poden fer amb el mòbil (de so, llum, acceleració, camp magnètic, geoposició, inclinació, etc.), i de les quals ja se n’ha parlat en aquest blog en entrades prèvies, una altra activitat molt interessant que es pot fer amb l’alumnat és investigar sobre la bateria del mòbil per identificar quines aplicacions i configuracions fan que la càrrega de la bateria disminueixi més o menys ràpid.

Tothom ha viscut alguna vegada la sensació frustrant de quedar-se sense bateria a meitat del dia, sense opció a carregar el mòbil i, per tant, a quedar-se desconnectat. I els nostres estudiants d’ESO també. Per tant, proposar a aquests estudiants què investiguin sobre com poden fer-ho per allargar la bateria del mòbil fàcilment despertarà el seu interès, perquè estem parlant d’una cosa que els afecta en el seu dia a dia. Aquest interès és una oportunitat per involucrar-los en el procés de pensar un experiment que els ajudi a identificar què provoca més despesa energètica: el volum del so? la brillantor de la pantalla? mantenir aplicacions obertes sense fer-les servir? les tràfic de dades? el wifi? També poden preguntar-se coses com: què gasta més energia, escoltar música amb els altaveus, amb auriculars de cable o auriculars Bluetooth?

Per involucrar a l’alumnat al repte científic d’investigar sobre totes aquestes qüestions, diferents professors del grup d’innovació DIATIC vam dissenyar la unitat didàctica “Com podem allargar la durada de la càrrega d’una bateria de mòbil?”. Si en voleu saber més, recentment també hem publicat un article on expliquem les característiques del projecte i reproduïm algunes de les converses dels estudiants mentre el feien a l’aula, mostrant com s’enganxen en interessants discussions científiques sobre indagació (és a dir, sobre la manera que cal dissenyar i executar un experiment) i modelització (és a dir, sobre el procés d’imaginar-se com funciona un mòbil per dins des del punt de vista energètic, i com a partir dels resultats canvien la forma d’imaginar-s’ho). Podeu trobar l’article en aquest enllaç.

Autor del post: Víctor López

0 | Et sembla interessant aquest article?
0