14 abril 2020

Una de les coses que ens ha ensenyat el confinament és que la cultura, i en especial la música, s’està convertint en quelcom essencial per passar aquests dies d’una manera més amena. I és que la revolució del “home studio” que es va engegar fa més de deu anys ha fet un tomb amb els dispositius mòbils. Des de simples apps enregistradores a estudis de so complets, passant per instruments virtuals, seqüenciadors, lectors i creadors de partitures… Un bon grapat d’aplicacions que ens permetran treballar continguts de l’àrea de música d’una forma significativa pels alumnes.

 

CREA LES TEVES PRÒPIES BASES MUSICALS 

Poder crear diferents bases instrumentals, tant de cançons conegudes com de pròpies, ens permetrà que els alumnes puguin realitzar exercicis de llenguatge musical, d’improvisació, de reconeixement d’estructures, de ritme…

Per elaborar aquestes bases, podem fer ús d’aplicacions com la famosa GarageBand (només iOS) o d’altres com Walk Band o BandLab (amb versió educativa). Totes tres aplicacions són molt completes, i ens permeten editar múltiples pistes, tant d’instruments reals, com bucles o instruments MIDI. De la mateixa manera, aplicacions com Chordbot ens facilitaran encara més aquesta feina, creant bases musicals a partir dels acords que ens convinguin.

No cal dir que qualsevol d’aquestes aplicacions també poden ser utilitzades pel nostre alumnat perquè ells mateixos puguin crear la seva música. Podem posar un repte senzill, crear una frase de 8 compassos, en una tonalitat concreta i fent servir només dos acords, amb una pista de melodia, una de ritme i una altra d’harmonia.

 

PARTITURES I DISPOSITIUS MÒBILS 

Convertir una tauleta en un lector de partitures és tan fàcil com instal·lar Musescore. La seva recopilació de partitures és enorme, de molta qualitat i per a tota classe d’instruments. Té diferents modes de visualització, pot reproduir la partitura, et permet canviar el tempo de la peça… Combinat amb la seva aplicació per ordinador i un compte, es converteix en una de les aplicacions que no poden faltar en aquesta llista.

Amb la simbiosi de les dues plataformes, podrem crear tota mena d’exercicis de llenguatge musical per a l’alumnat: lectura melòdica o rítmica, intervals, completar frases musicals, trobar notes incorrectes. Aquests exercicis els podrem enviar perquè els infants els treballin als seus dispositius. Si a l’escola toquem la flauta, o tenim alumnes que toquen instrument a casa, també podem preparar un recull de cançons perquè les puguin interpretar.

 

JUGUEM A FER MÚSICA 

A la botiga d’aplicacions trobarem un recurs molt interessant, els jocs musicals. Aplicacions on, tot i que es treballa la música d’una forma “casual”, tenen un grau de motivació molt important a causa de l’efecte joc… 

Botar una pilota a ritme de la música, emuladors de Guitar Hero, màquines de ballar, vídeos semblants als del Just Dance, aplicacions per cantar… L’única norma serà provar-la abans de proposar-la als i les vostres alumnes. A Toolbox en teniu unes quantes, i existeix molta més documentació a la xarxa. A jugar!

 

CÀMERA… ACCIÓ!

El vídeo serà el recurs que es permetrà complementar totes aquestes propostes, i serà la manera de fer arribar diferents tasques als nostres alumnes. Moltes de nosaltres ja tenim un canal de YouTube on pengem audicions, percussions corporals, cançons… És moment d’ordenar tot el material que tenim i el creem a partir d’ara. Podeu fer-vos canals per a cada curs, o separats per tipus de contingut. També podríem crear llistes de reproduccions per temàtiques.

Serà convenient un tenir un editor de vídeo al nostre dispositiu. Si teniu iOS, iMovie és una bona opció. Per Android, Kinemaster o VivaVideo, tot i que en trobareu un bon grapat. Feu servir la que més us convingui en cada moment. 

Recordeu també certes consideracions quan enregistreu aquests vídeos: col·locar el dispositiu en horitzontal, si és que no es vol en vertical per alguna raó; enregistrar el vídeo en un lloc amb prou llum i sense sorolls; si tenim micròfon o auricular amb micròfons els podem fer servir; preparem-nos un guió i siguem concrets en la tasca a proposar, no calen vídeos molt llargs… Són consideracions que semblen òbvies, però que milloraran la qualitat del nostre material.

Com veieu, no he volgut fer simplement un llistat d’aplicacions, ja que és fàcil de trobar un bon grapat d’elles, valorades i comentades. La meva intenció ha estat més donar-vos idees i treure la por a preparar les classes de música de forma telemàtica. I si teniu dubtes de com elaborar una proposta que tingueu al cap, contacteu-me i ens ho mirem! 

 

Article escrit per Carles Ceacero, Tèncic Docent CRP, Vallès Oriental I.

Consulta aquí les experiències dissenyades per en Carles!

 
0 | Et sembla interessant aquest article?
0