Síntesi de la proposta
Projecte d'àmbit cientificotecnològic adreçat als alumnes de 1r d'ESO de l'INS Salas i Xandri. En aquesta proposta es presenta i fa ús de Natusfera, una plataforma virtual per registrar i compartir dades naturalistes. Els alumnes aprendran a identificar espècies de la Serra de Galliners a partir de cooperar amb la comunitat de la plataforma, utilitzant l'aplicació pel mòbil. El producte final del projecte és presentar un estudi científic, en format pòster, al congrés organitzat pels propis alumnes, obert al poble i a les famílies.
Objectius
-
Reconèixer la biodiversitat en diferents hàbitats de l'entorn proper al centre.
-
Registrar i compartir observacions de la natura mitjançant la plataforma virtual Natusfera.
-
Utilitzar el mètode científic per fer un estudi.
-
Organitzar un congrés científic i participar com a ponents presentant un pòster.
Pas a pas (seqüència d'activitats)
-
Es presenta la Site del projecte. Es comença plantejant el repte, els objectius i competències a treballar.
-
Els alumnes es fan una còpia dels document individual i de grup. Es distribueixen en grups heterogenis de 5 i s'assignen entre ells els rols per treballar de manera cooperativa.
-
Es presenta la plataforma Natusfera i s'hi registren. Es concreta una àrea d'estudi que es distribueix per cada grup.
-
Es va a l'àrea d'estudi i cada grup fent ús de l'app del mòbil fa fotografies de les espècies, les pugen a la plataforma virtual.
-
Mentre la comunitat de la plataforma valida les dades, els alumnes fan tallers i recerca per poder contribuir a definir les espècies i entendre més conceptes importants. Finalment un cop han estat validades les identificacions i s'ha obtingut el grau d'investigació, cada grup comparteix les dades en un full de càlcul.
-
Cada grup concreta el seu estudi amb l'acompanyament del professorat que ha de resumir en un pòster científic.
-
Per comitès s'organitza el congrés (grups d'experts: presentadors, difusió, creadors d'acreditacions, càtering...).
-
El dia del congrés es presenten els pòsters. Uns membres del grup faran la presentació mentre els altres miren la feina dels companys i comparteixen dubtes o propostes, després s'intercanvien. Es coavaluen els pòsters amb una rúbrica.
-
Al tornar a l'aula els alumnes avaluen com han treballat en equip. També a partir d'una rúbrica i avaluen el projecte.
-
El professorat corregirà els documents i avaluarà els pósters. Finalment entregarà un informe individual amb la nota global del projecte i la de cada part amb comentaris personalitzats.